Golf

”Hon är lika stor som Madonna”

SPORTBLADET

Så blev Sörenstam en av de största – även utanför golfen

I en glasmonter i golfens Hall of Fame ligger en barnbok med en allt mer symbolisk titel:

"Duktiga Annika", av Elsa Beskow.

Och nu är Annika Sörenstam en av de allra största - även utanför golfen.

- Inte många människor i världen är kända bara genom sitt förnamn, men det är Annika. Hon är lika stor som Madonna, menar IMG-chefen Mark Steinberg.

Barnboken i Annika Sörenstam monter i golfens Hall of Fame pryds av en liten blond tjej med tofsar och på baksidan går att läsa om hur Annika är "en snäll och duktig flicka".

Barnboken var den perfekta sagoboken från mamma Gunilla, då Annika var två år gammal och familjen bodde i lilla Viksjö norr om Stockholm.

"Duktiga Annika" skulle också kunna vara titeln på en av svensk idrotts största framgångssagor. För tack vare nattens seger i LPGA-mästerskapen är Annika Sörenstam halvvägs mot den proffsens Grand Slam som varken spelare som Arnold Palmer, Jack Nicklaus eller Tiger Woods lyckats vinna.

Nu återstår US Open och British Open.

Annika Sörenstam kan bli en av tidernas största.

* * *

"Annikas storhet är bortanför golfen. Det är inte många människor som är kända över en hel värld bara för sitt förnamn, som Tiger, Pelé, Madonna...men precis så känner alla Annika. Jag ser henne som en av världens kanske tio mest kända personligheter."

"I dag är Annika mer dominerande inom damgolfen än vad Tiger någonsin har varit. Vi kommer nog aldrig att se en golfare som är så överlägsen sina medspelare."

Mark Steinberg, chef på IMG, med endast Annika och Tiger som personliga klienter.

* * *

Colonial förändrade allt.

En lätt naiv Annika Sörenstam hade vunnit allt inom damgolfen och sökte nya utmaningar. Spel en vecka på herrarnas USA-tour skulle vara en ny och nyttig erfarenhet.

Men en hel värld ville se på.

Hyrde säkerhetsstyrka

I Forth Worth, Texas, fanns plötsligt fler journalister än vid bevakningen av Irak-kriget och tv-bussarna, som sände direkt och över flera världsdelar, var parkerade som på ett pärlband längs golfbanan. 40000 åskådare löste biljetter - varje dag.

Annika log på utsidan - men var skrämd. Som skydd mot uppmärksamheten anlitade hon vännen Tiger Woods privata säkerhetsstyrka, som förstärkning till de civila och uniformerade poliser som arrangörerna anlitat.

Vid första utslaget var hon så nervös att känseln av armarna försvann, har hon berättat.

Men när hon presenterades för publiken tog idrottskvinnan i henne över. Utslaget är förmodligen ett av de mest pressande utslag en golfare upplevt. Men träfyran i händerna svek inte - Annika fick en drömträff som delade fairway, 220 meter bort.

Säg Annika - det räcker

Första speldagen hade hon birdieputtar på samtliga 18 hål. Den andra dagen hann verkligheten i fatt och superstjärnan missade ett par puttar för mycket och lyckades inte klara cutten.

Men genomslaget var enormt.

President George W Bush gratulerade och det amerikanska folket tog svenskan till sina hjärtan.

Sedan var hon "Annika" med alla. Och visst utnyttjar hon läget i bland.

- Det händer ju att jag ringer en bra restaurang och bara säger "hej, det här är Annika", har hon berättat för Sportbladet.

* * *

"Annika Sörenstam är otroligt stor internationellt, jag tycker inte hon har fått det erkännande hon förtjänar här hemma i Sverige. Hon är världsledande i en tuff sport och måste absolut vara den största idrottskvinna Sverige fått fram. Alla vet ju vem Sörenstam är, om man är utomlands. Det spelar ingen roll om jag spelar golf i Kina eller japan, alla känner till henne. Det tycker jag säger det mesta om hennes storhet."

Jan-Ove Waldner,

legendar

* * *

Det finns amerikanska sportkrönikörer som jämför Annika Sörenstams överlägsenhet med det mest amerikanska som finns, efter äppelpaj och hamburgare, nämligen baseball-legenden Babe Ruth, som på 1920-talet slog fler home-runs än hela motståndarlag.

I Sverige måste Sörenstam närmast jämföras med Björn Borg och Ingemar Stenmark, som även de samlade på internationella stortitlar och blev älskade utan gränser.

Borg vann elva Grand Slam-turneringar, att jämföra med de nio majors Sörenstam har i dag.

Stenmark vann 86 segrar i världscupen, att jämföra med de fullt möjliga 89 vinster som för Annika skulle betyda alla tiders vinstrekord på damtourerna.

Beundrar Borg

Borg och Stenmark är hennes idoler, inte bara för att hon själv faktiskt var en stor talang inom både tennis och alpint, som tonåring.

- Jag har ju beundrat Ingemar och Björn sen jag var liten, dom har ju varit stora förebilder, berättade hon för Sportbladet i vintras.

Nu kan hon själv räknas in dom en av de största - men har lite svårt att själv acceptera det.

- Nej, är jag verkligen så stor? undrade hon och hoppade lite jämfota som för att bli längre.

Hennes leende var stort som Texas.

Vi träffades under ett palmträd utanför Los Angeles och Annika fick tänka efter innan hon fortsatte:

- Det låter ju ofattbart om jag jämförs med dom allra största.

Har du träffat Borg och Stenmark någon gång?

- Jag träffade Ingemar en gång, lite snabbt. Björn såg jag bara på håll, kanske några meter, men jag var var för rädd för att gå fram och kanske säga något. Jag hade stor respekt och vågade inte riktigt.

Hinner du reflektera över dina framgångar och att du är en av de största?

- Inte när jag är mitt uppe i det, det är ju tävling efter tävling och ibland är utmaningarna så stora att jag inte hinner tänka efter. Först Colonial, sen allt annat som hänt sen dess och... ibland känns det som det bara blir större och större.

- Men när jag är ledig där hemma händer det att jag står på mitt kontor och tittar på alla troféer och bläddrar lite i tidningsklipp och tänker tillbaka. Det är så mycket som jag aldrig kunnat drömma om skulle hända.

Men du ser inte dig själv som den kanske allra största?

- Nej, det låter unbelivable, det är ju en ära att bara nämnas tillsammans med Borg och Stenmark.

* * *

"Att Annika Sörenstam är så välkänd tycker jag är naturligt. Hon är så otroligt bra i en stor och bred sport. Och det är roligt att en svensk idrottstjej får sån uppskattning internationellt. Jag är inte förvånad över att Annika tillhör dom riktigt stora.

Hon imponerar!"

Ingemar Stenmark, legendar.

Thomas Tynander

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf