Italienska toppklubbar riskerar nedflyttning

SPORTBLADET

Zlatans Juventus kan få spela i Serie B i höst

Den italienska fotbollsskandalen rullar vidare.

I dag kom italienska fotbollförbundets beslut om vilka klubbar som kommer att ställas inför förbundets domstol.

Juventus, Fiorentina, Lazio och AC Milan. Det är – som väntat – dessa fyra storklubbar som kommer att få sina domar av italienska fotbollförbundets domstol 7-9 juli. Om de befinns skyldiga till anklagelserna som riktas mot dem – korruption och domarfusk – kan de dömas till tvångsnedflyttning.

Enligt Fotbollförbundets talesman Alessandro Salerno har 26 personer kallats till domstolen. Ingen av dem är spelare. De antas framför allt vara knutna till Juventus – den klubb som är djupast insyltad i härvan.

Förhandlingarna inleds nästa onsdag på Olympiastadion i Rom.

Största skandalen hittills

Läggmatcher, olaglig vadslagning och domarfusk. Skandalen är den största i Italiens fotbollshistoria. Juventus förre direktör Luciano Moggi anklagas för att med hjälp av påtryckningar och möjligen även mutor påverkat tjänstemän på italienska fotbollförbundet att handlocka domare för Juves matcher. Något som stöds av inspelningar av telefonsamtal mellan Moggi och Pierluigi Pairetto, den ansvarige för domartillsättningar i Serie A och i Europamatcher. I samband med avslöjandena avgick hela Juventus styrelse, samtidigt som laget var i färd med att ta hem Scudetton för andra året i rad.

Inte ensamma

Men Juventus har långtifrån varit ensamma om fifflet. Rivalen om årets Scudetto, Silvio Berlusconis AC Milan, misstänks tillsammans med Juventus och de andra två nu utpekade klubbarna Fiorentina och Lazio, för hela 19 uppgjorda Serie A-matcher och en Serie B-match säsongen 2004-2005. Som om inte det vore noog har själva det italienska fotbollförbundet satts under tvångsförvaltning av Italiens olympiska kommitté.

Bitter påminnelse

För Lazios och Milans fans är skandalen en bitter påminnelse om vad som hände på 80-talet. 1980 tvingades båda lagen ner i Serie B efter en härva med läggmatcher, där Milans dåvarande president Felice Colombo och spelare från Lazio, Avellino, Perugia, Genua och Lecce greps av polis.

1986 fick Udinese, Lazio, Foggia, Palermo, Triestina och Cagliari poängavdrag på grund av läggmatcher.

Läs mer:

Daniel Wiklander