Stjärnorna stoppas

SPORTBLADET

Skandalen bekräftad i dag – Ullrich och Basso två av flera cyklister som får körförbud i Tour de France

Foto: STÄNGS AV Tysken Jan Ullrich misstänks vara dopad – och nu får han inte tävla i Tour de France.

Tour de France skakas av en jätteskandal.

I dag offentliggjordes namnen på cyklisterna i den pågående polisutredningen kring dopningshärvan i Spanien.

Som en direkt följd därav stänger flera av stjärnstallen av de åkare som berörs i härvan, uppemot 20 stycken, däribland Jan Ullrich och Ivan Basso.

På fredagen ströks både storfavoriten Ivan Basso, som vann Giro d'Italia i maj och tysken Jan Ullrich, den ende startande som tidigare har vunnit Tour de France.

Bådas namn fanns med på den lista på cyklister som misstänks vara involverade i den bloddopningskandal som rullas upp i Spanien. Efter ett möte på fredagen bestämde sig flera team för att dra tillbaka cyklister som finns med på listan.

– Vi har sett en lista där Ivan Bassos namn står så han är alltså misstänkt. Vi har några etiska regler som vi ska leva upp till och därför har vi bestämt att han inte ska starta i Tour de France, sade CSC-stallets chef Bjarne Riis som vann touren 1996.

”Allvarlig information”

Basso var tvåa i touren förra året bakom sjufaldige vinnaren Lance Armstrong, USA, och siktade på att bli den tolfte i historien som tog dubbeln Girot-Touren. Hans segermarginal i Girot, över nio minuter, var den största på 42 år.

Jan Ullrich vann touren 1997 och har dessutom fem andraplatser. Förra året blev han trea. Både Basso och Ullrich har tidigare under veckan sagt att de är oskyldiga.

– Det var allvarlig information som fick oss att tveka över de versioner som Oscar, Jan och Rudy lämnat, sade T-Mobileteamets presschef Luuc Eisenga sedan Ullrich, lagkompisen Oscar Sevilla och teammanagern Rudy Pevenage strukits ur laget.

Men Vinokourov får starta

Även spanjoren Francisco Mancebo som var fyra 2005 har strukits och därmed är ettan (Armstrong), tvåan, trean och fyran från förra året borta. Även spanjorerna Joseba Beloki och Roberto Heras, samt amerikanen Tyler Hamilton och colombianen Santiago Botero finns på listan.

På torsdagen fick en annan favorit, kazakern Alexandre Vinokourov, det glada beskedet att den internationella idrottsdomstolen gett hans stall Astana-Wurth starttillstånd trots att stallet varit involverat i den spanska dopningsskandalen. Frågan är dock om Tour de France-ledningen som tidigare bett Astana-teamet dra sig ur, ändå låter det starta.

Öppnar för Landis

Listan på favoriter blir snabbt kort och därmed ökar chansen till ännu en amerikansk seger. Floyd Landis var länge hjälpryttare till Lance Armstrong men är nu redo att ta över. Landis, 30, som har Amish-bakgrund tror att han kan vinna och har lagt upp hela säsongen med touren som det stora målet. Han är en bra klättrare men saknar kanske det rätta stödet i Phonak-stallet.

Först när cyklisterna ger sig ut på lördagens prolog i Strasbourg kan man dock bestämt peka ut vilka som är favoriter. Först då vet man vilka som definitivt ställer upp.

Listan över misstänkta cyklister

38 av de 56 dopningsmisstänkta cyklisterna har nu publicerats av tidningen VG.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport