När får vi se fotboll på riktigt i tv...?

SPORTBLADET

Jag fick ett mejl.

Jag fick ett mejl från en av killarna som köpt svensk fotboll men inte sänder särskilt mycket svensk fotboll.

Så här skriver TV 4:s VD Jan Scherman apropå min krönika i måndags om att svenska fotbollsfans kräver att tv börjar sända allsvenska matcher igen – och min förtjusning över åsynen av Scherman och en massa sköna TV 4-höjdare på Söderstadions vipläktare i söndags:

”Hej Lasse!

 Läste din krönika med stor förtjusning. Älskar sport sedan barndomen, och inser varje stund att det är blodigt allvar.

Men tanken slog – faen vilket kul jobb det måste att vara krönikör. Kasta en blick bakåt. Hitta på en story med fragmentarisk minnesbild på näthinnan. Dra till och dra ifrån, vilket ju du är bäst på av alla. Lite sämre på att sjunga, men det var modigt gjort.

Nåväl, det var inte TV4:s direktion. Jag hade inte mörk kostym. Inte ”vattenbäraren” Pekkari heller. Du glömde Mats Pettersson. Du glömde Magnus Janson, som dock är glad idag eftersom du petat in honom i den s.k direktionen. Vi har f.ö ingen sådan på TV4. Det har ni kanske på Aftonbladet. Du glömde vår utländske gäst som vi tog med på fotboll eftersom vi ska köpa mer fotboll av honom. Vi var inne på arenan redan vid 18-tiden. På vip-läktaren en halvtimme före avspark. Men vad faen, det kan ju kännas som fem minuter.

Det vore kul att pröva på kröniker-körens fria och poetiska roll.

Allsvenska matcher direkt

Men du, en sak i sammanhanget eftersom jag också gillar fotboll. TV4 har varit mycket exakta med vad vi köpt, och när olika saker börjar sändas. Vi är, om du ursäktar, rätt stolta och glada, eftersom vi aldrig i firmans historia ägt rätten att sända några som helst allsvenska matcher direkt. Vi börjar efter fotbolls-VM den 15 juli och sedan håller vi på i fem år. Vi har aldrig haft fotbollsmagasinen – nu har vi det. Och har börjat med måndagarna. Vi har all damfotboll – sände viktig kvalkamp häromdagen. Vi har cupen där vi går in i kvartsfinalerna till hösten. Superettan går till SportExpressen.

Äsch, du bryr dig säkert inte.

Men jag tycker också som du att det är urtrist, bottennapp att Veckans match o Pay per view inte sänds. Men eftersom vi inte är den sortens betal-tv så har vi aldrig ens funderat i fantasin att köpa dessa saker. Detta har vi heller aldrig dolt.

Hoppas du inte tar illa upp.

Må väl

Hälsning Janne”

???

Kul med en vd som reagerar.

Kul med en vd som kan skriva.

Kul med en vd som känner igen poesi när han ser det.

Scherman vill gärna vara poetisk sportkrönikör. Han är välkommen. Får jag sitta i hans morgonsoffor så får han sitta i mina poetiska krönikor.

Eller i alla fall i min skamvrå.

Jag hade ett förslag på ämne:

När får vi se allsvensk fotboll på riktigt i tv.

I veckan läste vi att problemet var löst. Samtliga höga chefer satte sig verkligen och förhandlade. Trodde vi. Förbundet skrev att avtalet var klart. Alla jublade. Lagrell jublade.

Sen jublade han inte så mycket. Inget avtal var tydligen klart. Lagrell skickade ut ett nytt pressmeddelande. Gnälliga gamla gubbar. Skärp er.

???

Vad är Lagrells ansvar?

Har han nåt annat ansvar än att dra in så mycket kulor som möjligt åt svensk fotboll?

Bra frågor som jag inte har nåt svar på. Men vad använder klubbarna alla hans pengar till? Köpa brassar, vad det verkar. Problemet är ju bara det att det inte påverka vare sig svensk fotboll - få juniorer får chansen på grund av alla överåriga brassar ska få spela – eller svensk klubbfotboll.

Svensk klubbfotboll befinner sig ju fortfarande på Cyperns nivå.

Trots Quirino och andra 14-miljonersgubbar.

Den gåtan har inte Lagrell lyckats lösa.

Däremot är jag fascinerad av hur han och tv-bolagen lyckats lösa hur man kan få ekonomi i en satsning som att sända poetiska matcher som Gefle–Kalmar live.

Det är verkligen en gordisk knut så god som någon.

???

Daniel Westling är inte hammarbyare som jag misstänkte förra söndagen. Anhängare av Bajenmyten kan andas ut. Westling är som normala kungliga AIK:are.

Mats Jonsson mejlar:

”Jag som är uppväxt med Westling i Ockelbo KAN INTYGA att han är hardcore AIK:are och inget annat. Han, jag och hans vänner Patrik och Martin och Patriks lillebror Andreas, som gick i min klass, var de enda AIK:arna i Ockelbo, där majoriteten på orten annars höll på Brynäs.”

???

Stojan? Hallå, varför måste alltid SVT ha med en förvirrad sidekick när Jihde leder stora sportsatsningar? Har nån varit bra?

???

För övrigt anser jag att licensnämnden borde skämmas. Ge den en grundkurs i etik och konsekvens och förlägg den till Örebro.

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell