Mejla

Oisín Cantwell

Oisin Cantwell: ”Lyckas åklagaren kommer han dömas till fängelse”

Daniel Kindberg
Daniel Kindberg

SPORTBLADET

Bevisningen mot Daniel Kindberg förefaller vara stark.

Men för att nå framgång måste åklagarna lyckas få nämndemännen att förstå alla komplicerade turer i denna härva.

Detta ställer i sin tur pedagogiska krav på åklagarna. Alla begriper vad ett värdetransportrån är. Själva brottet behövs inte förklaras.

Bokföringsfiffel, osanna fakturor och tänjande på komplicerade paragrafer är en helt annan sak. Brottsligheten är mer abstrakt till sin natur och inte sällan svår att begripa.

Jag minns ett ekobrottmål som pågick i evigheter och blev mer labyrintisk ju längre åklagarna höll på. Nämndemännen hade till slut svårt att hålla ögonen öppna och den friande domen var självklar: När man inte fattar är det säkrast att fria.

Påstår att de hade gemensam brottsplan

Åklagarna påstår att ÖFK-bossen Daniel Kindberg och två medåtalade, en projektledare och egenföretagare, hade en gemensam brottsplan.

Egenföretagaren ska ha skickat fakturor för arbete som aldrig utförts till byggbolaget Peab, som attesterades av projektledaren.

Sedan har de osanna fakturorna vidarefakturerats till Östersundshem och godkänts av vd Kindberg, trots att han enligt åklagarna visste att de inte innehöll någonting annat än luft.

På så sätt har 11,8 miljoner kronor betalats ut till egenföretagaren.
Så långt den första åtalspunkten. Men det kommer mer. Då Kindberg var vd i ett annat bolag ska han has godkänt luftfakturor på 3,8 miljoner till företagaren.

En samling allvarliga brott

Bluffen har gjort företagaren förmögen. Men vad har Kindberg fått ut av det? Svaret finns, enligt åklagarna, i åtalspunkt sju.

Där framkommer att Driftaren AB, som ägs av Östersunda fotbollsklubb, skickat fakturor till företagaren för entreprenadarbeten som inte har utförts.

Genom denna manöver förde företagaren över 3,9 miljoner av de kronor han kom över genom de tidigare skickade bluffakturorna.

Kindberg var företrädare för Driftaren AB och kände, påstår åklagarna, till att fakturorna var strunt. Ändå bokförde han dem.

Det är en aktningsvärd samling allvarliga brott som Kindberg åtalas för. Grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Dessutom kräver åklagarna att han ska beläggas med sju års näringsförbud.

Personal ska vittna

Men brotten ska ju bevisas. Här kommer beslagtagna mejl som de tre männen har skickat fram och tillbaka mellan varandra och som bland annat innehåller instruktioner om hur fakturor ska specificeras att spela en viktig roll. Dessutom ska personal på de arbetsplatser där arbeten påstås ha utförts vittna. De har nämligen inte utfört de påstådda arbetena.

De åtalade har för övrigt varit oförskitiga nog att prata sig samman om vad de ska säga i förhör i avlyssnade samtal.

Lyckas åklagarna dels förklara härvan tillräckligt pedagogiskt och dels övertyga rätten om att bevisningen är tillräcklig kommer Kindberg att dömas till fängelse.

Brottsligheten är så pass grov att det knappast kan bli tal om något annat slags straff.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Fotbollstalangen planerade mord – döms till elva år

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Kindberg

Peab

Bluffakturor

Östersunds FK

Allsvenskan i fotboll