Frida Eldebrink

”Jag vet att mamma har det bättre nu”

avMartin Tolén

I somras valde Marianne Eldebrink att avsluta sitt liv på en dödshjälpsklinik i Schweiz.

Nu berättar basketstjärnan Frida Eldebrink om saknaden efter sin mamma.

– Jag tror att mamma orkade kämpa så länge mycket tack vare att hon visste att hon hade möjligheten att avsluta sitt liv, säger hon till Expressen.

Marianne Eldebrink, mamma till basketstjärnorna Frida och Elin Eldebrink, avslutade i somras sitt liv på en dödshjälpsklinik i Schweiz.

Marianne Eldebrink, tidigare svensk mästarinna i kulstötning, hade sedan flera år tillbaka i tiden lidit av sjukdomen ALS.

– Jag har alltid varit en kämpe och är så än i dag, men nu orkar jag inte längre, sa hon i en intervju med LT innan resan till Schweiz.

”På ett sätt finaste dagarna”

Och nu berättar Frida Eldebrink om de tre dagar hon och systern Elin spenderade med mamman i Schweiz.

– Man skulle kunna tro att det var sorgligt, men det var jättefint. Vi hade roligt och många fina stunder. På ett sätt var det de finaste dagarna i mitt liv, säger hon till Expressen.

Marianne Eldebrink led av ALS i 17 år och Frida säger att hon ställer sig positiv till dödshjälp ”för den som är i en situation där man hela tiden blir sämre”.

– Det kanske kan låta konstigt men det är många som får ett lugn när de får beskedet att de har en tid på kliniken, om de vill. Det blir en slags lättnadskänsla och deras livskvalitet höjs. Jag tror att mamma orkade kämpa så länge mycket tack vare att hon visste att hon hade möjligheten att avsluta sitt liv, säger hon och fortsätter:

– Jag har fortfarande väldigt mycket sorg. Men jag kan samtidigt känna en lycka för mamma, jag vet att hon har det bättre nu och det är en trygghet. Jag kan känna ett lugn över det. Men mamma kommer alltid att saknas i mig.

ARTIKELN HANDLAR OM