Ole-Einar Björndalen på väg att missa OS

avErik Karlsson

Foto: SVEN HOPPE / dpa

Ole-Einar Björndalen, 43, har gjort sex OS.

Men efter tre bom i Ruhpoldings distanslopp ser drömmen om ett sjunde olympiskt mästerskap gå i kras.

– Jag är inte nöjd med det jag har presterat, säger han till NRK.

95 världscupsegrar, 8 OS-guld och 20 VM-guld.

Det är ingen tvekan om att Ole-Einar Björndalen är skidskyttevärldens största genom tiderna. Men 43-åringens dröm om ett sjunde OS har möts av rejält motstånd hela säsongen.

Inför dagens distanslopp hade han en 18:e plats som bäst under säsongen och med flera andra starka norrmän i truppen var kravet ett lyckat lopp i dag för att ha en chans att bli uttagen.

Men så blev det inte. Efter två nollor i inledningen avslutade han med två bom i tredje skyttet och en bom i avslutande ståskyttet. I mål var han 4,43 från ledningen och blott femte norrman.

Fourcade helt överlägsen

Därmed ser Ole-Einar Björndalen ut att få nöja sig med att heja fram sin vitryska fru, Darja Domratjeva, i Pyeongchang.

– Klart jag är rädd för att OS-platsen är i fara. Jag har inte presterat på det stora hela. Jag vet att jag kan prestera bättre. Det var på gång i dag men det höll inte, säger han.

Överlägsen vinnare i loppet blev franske Martin Fourcade som sköt 19 träff av 20 och var helt överlägsen i skidspåret. I mål var han dryga minuten före tjecken Ondrej Moravec och säsongens främste utmanare, Johannes Thingnes Bö.

– Loppet var riktigt bra, skönt att vara snabbare än den killen (Thingnes Bö), säger han i TV4.

För svenskarna var det en medioker dag, Fredrik Lindström var bäste svensk på sin 37:e plats, 4,37 från segern med sina tre tilläggsminuter.

– Det var lite oskärpa. Jag åkte med (Julian) Eberhard och han pressade på rätt bra, kanske kostade det lite, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM