Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dag, Daga

”Tjejerna är värda mycket, mycket mer”

Märkliga ändringarna på bandy-VM

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-08

Sverige kunde guldjubla i VM-finalen mot Ryssland i Roseville, Minnesota, USA, 2006. Arkivbild.

Sveriges bandylandslag ska försvara sitt VM-guld på en sjö, i en park utan belysning och över förkortad speltid i kinesiska Chengde.

Även på högsta landslagsnivå är skillnaderna mellan dam- och herridrott talande.

– Jag tycker att det är tråkigt, tjejerna är värda mycket, mycket mer, säger damlandslagets förbundskapten Magnus Nordin.

Drygt 20 mil nordost om Kinas huvudstad Peking ligger turistorten Chengde. En stad som byggdes upp under inledningen av Qingdynastin (1644–1912) och varit semesterort för flera kejsare.

2018 blir Chengde värdort för Kinas första världsmästerskap i bandy. Men med allt annat än högklassiga förutsättningar för världens bästa damer.

Mästerskapet ska spelas på naturis, på en av sjöarna i parkområdet Chengde, utan vare sig planbelysning eller permanenta omklädningsrum.

Samtliga VM-matcher måste spelas i dagsljus och speltiden är förkortad, från ordinarie 2x45 minuter till 2x30. Dessutom spelas både semifinalerna och finalen samma dag.

– Herrarna hade aldrig gått med på det här, det hade inte varit en diskussion om det. De hade krävt att man ska spela i en hall och att det skulle vara uppstyrt på ett helt annat sätt. Jag tycker att det är tråkigt, tjejerna är värda mycket, mycket mer. Att ett herr-VM hade spelats under de här förutsättningarna är helt uteslutet, säger Nordin.

– Men vi har vetat om det här under ett och ett halvt års tid, det är inget som ramlar ned från himlen just nu.

Sveriges förbundskapten för damlandslaget i bandy, Magnus Nordin. Arkivbild.

"Varit bortskämd"

Den tidigare elitserietränaren Nordin, som under tre år var assisterande förbundskapten för Sveriges U23-herrar, gör sitt första världsmästerskap på damsidan.

47-årige Nordin – som i maj 2016 ersatte förbundskaptenerna Anna Jepson och Anna Lundin – har slagits av de stora skillnaderna mellan dam- och herrbandy.

– För mig har det varit jättenyttigt att kliva in inom damidrotten, jag som varit bortskämd och jobbat med herrar på yttersta elitnivå. Spelarna jag har i landslaget är superseriösa idrottsutövare som brinner för sin sport och inte tjänar en krona i stort sett. Det finns ingen ekonomisk drivkraft som det kanske finns hos vissa herrspelare. Det här är ren och sann glädje, det är det som driver de här tjejerna. Jag tycker att det är synd att det inte uppskattas och uppmärksammas mer, säger han.

Allt för bandyn

På damsidan har bandy-VM arrangerats sedan 2004. Sverige har spelat samtliga finaler och vunnit sju av åtta VM-guld.

Veteranmålvakten Linda Odén har spelat samtliga världsmästerskap och hoppas till helgen få uppleva ett nytt VM-guld. För två år sedan besegrades Ryssland med 1–0 i finalen i Roseville.

– Vårt mål är att försvara guldet, säger Linda Odén inför tisdagens VM-premiär mot fjolårets värdnation USA.

Linda Odén.

34-åringen har under större delen av karriären kombinerat jobb i en glasögonbutik med elitbandy. Nu utbildar hon sig vid idrottsfolkhögskolan på Bosön utanför Stockholm.

– Det är ju ett himla planerande för att få ihop det, allt måste klaffa. När man jobbat så har behövt byta bort pass för att få tid för träning och match. Idrotten har ju varit mitt liv, sedan har det ändrats lite efter att man fått barn. Du hade fått mer pengar om du hade varit hemma och jobbat, men pengar är inte det vi spelar för, säger hon.

Internetcensur

Damlandslaget har haft svårt att hitta motstånd inför VM i Kina. Ett mästerskap som är ett tydligt sätt för det internationella bandyförbundet att sprida sporten ytterligare.

Samtidigt väljer förbundet att arrangera ett mästerskap i ett land med lagstadgad internetcensur. Damlandslaget hindras ifrån att publicera inlägg på sociala medier under turneringen.

– Det kommer att bli annorlunda. Men vi fokuserar på det som vi kan påverka. Vårt fokus blir en utmaning och ett äventyr, säger målvakten Linda Odén.

Sverige har endast spela två officiella landskamper det senaste året: dubbla storsegrar mot Finland. Annars har damlandslaget endast matchats mot svenska U16- och U17-klubblag.

"Ett guld ska hem"

– Det är svårt att bygga ett lag när man inte får spela matcher, men det är så det ser ut. Många andra nationer har inte råd att skicka iväg sina landslag annat än till VM, säger förbundskapten Magnus Nordin.

Sveriges VM-trupp på 16 spelare, varav sex mästerskapsdebutanter, är hämtade från blott fem svenska klubbar. Bristen på landskamper gör klubblagsspelet än mer viktigt.

– Det finns en tydlig tanke med att försöka få ihop så många som möjligt som spelar ihop. När vi inte har tid att förbereda oss får man lita till det som spelarna har med sig in till landslaget. Det handlar till syvende och sist om att hitta ett sätt att vinna matcher, ett mästerskap ska spelas och ett guld ska hem till Sverige, säger Nordin.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)


Följ ämnen i artikeln