Efter vaccinhärvan: ”Värdefull livserfarenhet”

Av:  TT-AFP

Att deporteras från Australien var en upplevelse Novak Djokovic aldrig kommer att glömma.

– Det är en av sakerna som kommer att stanna med en för resten av livet, antar jag, säger tennisstjärnan.

Det blev en hel del kontroverser när den förre detta världsettan Novak Djokovic skulle delta i Australien Open 2022.

Djokovic reste ovaccinerad mot covid-19 till Australien. Han hölls kvar vid flygplatsen och flyttades sedan till ett immigrationshotell då hans visum dragits in. Ett första domstolsbeslut gav honom visumet tillbaka, och då tränade Djokovic på plats, men landets immigrationsminister in och annullerade visumet igen.

”Förhoppningsvis aldrig igen”

Novak Djokovic är tillbaka i Australien – ett knappt år efter att han deporterades.
Novak Djokovic är tillbaka i Australien – ett knappt år efter att han deporterades.

Dagen innan tennisturneringen startade blev serben deporterad efter att ha suttit i förvar. Något som fick Serbiens president Aleksandar Vucic att se rött och kalla det hela för en ”politisk häxjakt”.

– Som jag sade (det är) något som jag aldrig har upplevt tidigare – och förhoppningsvis aldrig upplever igen, säger Djokovic och fortsätter:

– Men det är en värdefull livserfarenhet för mig och något som kommer att finnas kvar i mig, men jag måste gå vidare.

”Att komma tillbaka”

Nu – nästan ett år senare – är han tillbaka i landet.

Detta efter att han först förbjudits från att återvända på tre år. Men Australien har sedan hävt kravet på vaccinbevis och serben var inte längre förbjuden att komma in i landet.

– Att komma tillbaka till Australien visar hur jag känner för det här landet, hur jag känner för att spela här, säger den tidigare världsettan.

Australian Open, årets första grand slam-turnering, inleds 16 januari. Djokovic har vunnit turneringen nio gånger. Nu siktar han på en ny grand slam-framgång.

– De goda minnen och den goda historia som jag har på australisk jord ger mig många positiva känslor och tro på att jag kan gå långt och göra det igen, säger Djokovic.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN