Från reserv till hjälte och titeldrömmar

När Carson Wentz kom till Philadelphia Eagles 2016 var han bara tänkt som en reserv.

2017 skanderar Eaglesfansen ”MVP” om sin nya quarterbackhjälte, och drömmer om klubbens första Super Bowl-titel.

TT
TT

Philadelphia Eagles har aldrig vunnit en Super Bowl, detta trots skickliga coacher som Dick Vermeil och Andy Reid och legendariska spelare som Donovan McNnabb, Michael Vick, Terrel Owens, Brian Dawkins, Brian Westbrook och inte minst Reggie White. 

De har varit på besök två gånger, men båda gångerna (1980 och 2004) snubblade de på målsnöret. 

Att ta sig till en Super Bowl och vinna är få förunnat och grundreceptet brukar lyda: 

Ett stabil quarterback som stundtals kan trolla samt inspirera med sitt spel och närvaro.

En head coach som har en tydlig riktning vart laget ska. 

En dominant försvarsenhet som skapar turnovers, helst minst en gång per match. 

En special teams-enhet som ger anfall och försvar god "field position". 

53 stycken vinnande attityder, vissa mer egoistiskt lagda än andra, samt ett djup på nyckelpostioner som tål skador. 

Och givetvis en nypa tur. 

Kort och gott, det är inte helt lätt att vinna en Super Bowl. Men vissa saker underlättar, och Eagles har många positiva egenskaper som ger en fingervisning att det kan gå vägen. Och en av dom är helt klart Carson Wentz , som iunder sitt andra år som Eagles QB delar ledningen i passade TDs (19) med Texans rookie Deshaun Watson, som tyvärr drog på sig en knäskada vilket sätter punkt för hans säsong. 

Med just 19 passade TDs på åtta matcher är Wentz den mest framgångsrika QBn i Eagles sedan 1950, och med ett snitt på över 20 poäng framåt/match de senaste 12 matcherna (säsongen 2016 inräknad) har Eagles den längsta aktiva streaken i NFL just nu gällande 20+ poäng/match. 

Lugn och en beslutsam

Wentz skulle egentligen inte startat rookiesäsongen 2016, utan var tänkt att lira andrafiol bakom Sam Bradford. Men han fick snabbt axla rollen då Bradford blev skickad till Vikings då Teddy Bridgewater skadade sig under försäsongen. Wentz lyckades för övrigt ducka jobbet som  QB hos jumbon Cleveland Browns då de i samband med draften 2016 inte vågade lägga sin framtid i Wentz händer. Browns var inte ens säkra på att han var en topp 20- QB… Ni behöver inte fråga om Browns ångrar sig i dag.

Det som slår mig när jag tittar på Wentz spel är att det känns som han har varit en NFL-QB bra mycket längre än 24 matcher. Han har ett lugn och en beslutsförmåga som imponerar och verkligen inger hopp om en lång NFL-karriär. 

Bakom eller bredvid en bra och ung QB finns ofta en stöttande head coach, och i Wentz fall stavas han Doug Pederson som är inne på sitt andra år som Eagles HC i sin tredje vända med klubben. 

Pederson spenderade den största delen av sin spelarkarriär i Green Bay som backup till Hall of Famern Brett Favre där han var med och vann en Super Bowl säsongen 1996, och har även agerat backup till legendaren Dan Marino. Så det finns ingen brist på QB-erfarenhet hos Pederson.

Han har även gått under och vid sidan av Kansas City Chiefs nuvarande HC Andy Reid, både som spelare och coach. Likheterna med Chiefs och Eagles anfallsfotboll är lätt att se, och enligt mig lite av en önskematch i årets Super Bowl. Chiefs står även för Eagles enda förlust i år. 

Denver blir ett allvarligt test

I kväll tar sig Pederson an Denver Broncos som har en av ligans vassaste försvarselvor. Broncos försvarsmur har tillåtit minst antal yards framåt av alla försvar i ligan, och Eagles kan få det tufft att flytta bollen speciellt med tanke på att deras bästa spelare på den offensiva linjen, Jason Peters, är ute för resten av säsongen med en knäskada. Peters spelade vänster tackle och skyddade alltså Wentz "blinda sida" på passpel, vilket kan leda till att Eagles tvingas att springa med bollen oftare än vad dem vill. 

Dessutom är Broncos efter tre förluster i följd i desperat behov av en vinst för att försöka stänga gapet till divisionsrivalen Kansas City Chiefs. 

Det är alltså dags för ännu ett allvarligt test på Carson Wentz kvaliteter. Hans MVP-kvaliteter.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.