Roller derby

Svenska laget utslaget efter jättedramatik

Av: 

Mattias Friberg

SPORTBLADET

Debut i Roller Derbyns största turnering.

Då blev Malmölaget Crime City Rollers utslaget direkt efter en superrysare mot Montreal. 

– Det är tungt. Men det här är bara början, säger Crime Citys Maja Nilsson.

Sportbladet har tidigare berättat om Crime City Rollers som skrev Roller Derby-historia i september. Då blev Malmölaget det första svenska, och andra europeiska, laget att kvala in till sportens största klubbturnering: WFTDA-slutspelet. Roller Derby är den nya sporten på rullskridskor där du tar poäng genom att en spelare (kallad jammer) tar sig förbi alla fem spelarna i motståndarlaget.

Crime City Rollers var först ut i WFTDA-slutspelets första omgång i Philadelphia på fredagen och det blev ett drama där Montreal Roller Derby till slut vann med 133–129. 

– Förlora med fyra jäkla poäng. Det är tungt. Samtidigt är de rankade nio och vi tolva. Vi gjorde en så bra match och vi spelade jättebra. Jag tror vi inte har varit så bra tidigare. Vi lyckades uppnå mycket av det vi tränat på inför slutspelet. Men det räckte inte hela vägen, säger Crime City Rollers jammer Maja Nilsson som har Curly som Roller Derby-namn.

Ledde med 28 poäng

I den här USA-dominerade sporten är tolv lag med i utslagsturneringen. De fyra högst rankade lagen står över första omgången. Tolfteseedade Crime City Rollers fick niondeseedade Montreal i sin första match. Montreal var favorit, men på banan blev det väldigt jämnt. Crime City ledde ett tag med 28 poäng i första perioden, men i paus var ledningen nere i två poäng (66–64). 

Matchen svängde ännu mer i andra perioden. Lagen turades om att ha kommandot, men Montreal tog ledningen med 130–126 med två och en halv minut kvar. Och den ledningen släppte aldrig det kanadensiska laget.

– Det är tungt. Men det var verkligen en rolig match just för att det var så jämnt. Det kändes som vem som helst kunde vinna, säger Nilsson vars lag nu får spela placeringsmatch på söndag.

Hur är det att vara på plats i Philadelphia?

– Fantastiskt. Det är jättejättekul. Man träffar massa vänner från hela världen och från andra lag. Bara att vara här och att vi är ett av de tolv bästa i världen är fantastiskt. 

Vad kan det här betyda för sporten i Sverige?

– Hela Europa och alla lag i Sverige har skickat lyckohälsningar. Vi vet att de har suttit hemma och tittat så det är ju jättestort. Det ger ju också en känsla av att det är möjligt. Tidigare har vi tänkt att slutspelet är långt borta, men nu är vi här.

Ni är sugna på att göra det ännu bättre nästa år?

–  Ja, det är vi. Det här är bara början.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Malmö är på väg mot samma gamla höjder

ÄMNEN I ARTIKELN

Roller derby