Svenska laget utslaget efter jättedramatik

Foto: ÅMATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Debut i Roller Derbyns största turnering.

Då blev Malmölaget Crime City Rollers utslaget direkt efter en superrysare mot Montreal. 

– Det är tungt. Men det här är bara början, säger Crime Citys Maja Nilsson.

Sportbladet har tidigare berättat om Crime City Rollers som skrev Roller Derby-historia i september. Då blev Malmölaget det första svenska, och andra europeiska, laget att kvala in till sportens största klubbturnering: WFTDA-slutspelet. Roller Derby är den nya sporten på rullskridskor där du tar poäng genom att en spelare (kallad jammer) tar sig förbi alla fem spelarna i motståndarlaget.

Crime City Rollers var först ut i WFTDA-slutspelets första omgång i Philadelphia på fredagen och det blev ett drama där Montreal Roller Derby till slut vann med 133–129. 

– Förlora med fyra jäkla poäng. Det är tungt. Samtidigt är de rankade nio och vi tolva. Vi gjorde en så bra match och vi spelade jättebra. Jag tror vi inte har varit så bra tidigare. Vi lyckades uppnå mycket av det vi tränat på inför slutspelet. Men det räckte inte hela vägen, säger Crime City Rollers jammer Maja Nilsson som har Curly som Roller Derby-namn.

Ledde med 28 poäng

I den här USA-dominerade sporten är tolv lag med i utslagsturneringen. De fyra högst rankade lagen står över första omgången. Tolfteseedade Crime City Rollers fick niondeseedade Montreal i sin första match. Montreal var favorit, men på banan blev det väldigt jämnt. Crime City ledde ett tag med 28 poäng i första perioden, men i paus var ledningen nere i två poäng (66–64). 

Matchen svängde ännu mer i andra perioden. Lagen turades om att ha kommandot, men Montreal tog ledningen med 130–126 med två och en halv minut kvar. Och den ledningen släppte aldrig det kanadensiska laget.

– Det är tungt. Men det var verkligen en rolig match just för att det var så jämnt. Det kändes som vem som helst kunde vinna, säger Nilsson vars lag nu får spela placeringsmatch på söndag.

Hur är det att vara på plats i Philadelphia?

– Fantastiskt. Det är jättejättekul. Man träffar massa vänner från hela världen och från andra lag. Bara att vara här och att vi är ett av de tolv bästa i världen är fantastiskt. 

Vad kan det här betyda för sporten i Sverige?

– Hela Europa och alla lag i Sverige har skickat lyckohälsningar. Vi vet att de har suttit hemma och tittat så det är ju jättestort. Det ger ju också en känsla av att det är möjligt. Tidigare har vi tänkt att slutspelet är långt borta, men nu är vi här.

Ni är sugna på att göra det ännu bättre nästa år?

–  Ja, det är vi. Det här är bara början.

FAKTA

Så funkar Roller Derby

Roller Derby utövas på rullskridsko på en oval bana och varje lag har fem spelare på banan. Det är en fullkontaktsport där tacklingar och blockeringar är viktiga delar i spelet. 

En spelare i varje lag är så kallad jammer och har en stjärna på sin hjälm. Det är bara jammern som kan göra poäng och den gör det genom att köra om det andra lagets spelare. 

De två övriga positionerna är blockers och pivot. En pivot kan bli jammer, men de här spelarnas främsta uppgift är att stoppa motståndarnas jammer.

En match är indelad i två perioder på vardera 30 minuter. Perioderna delas sedan in i jams som varar i två minuter eller tills jammern som först tog sig förbi motståndarlaget stoppar den.

Turneringen i Malmö är en kvaltävling till sportens största tävling: WFTDA-slutspelet. WFTDA:s internationella division 1 har inget spelschema utan lagen bjuder in varandra till matcher och får poäng efter hur bra rankade motståndarna är. De 36 bästa lagen delas sedan in i tre kvaltävlingar där de fyra bästa lagen i varje tävling kvalificerar sig till slutspelet (som i år avgörs i Philadelphia i november).

Roller Derby valdes in i svenska skridskoförbundet i april 2011. SM har avgjorts de fem senaste åren under SM-veckan. Det finns 30 föreningar och 820 licensierade spelare i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM