”En generaltabbe av Norge”

Av: Emil Eiman Roslund, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskorna bytte skidor.

Therese Johaug bytte inte – och blev knäckt av Frida Karlsson på upploppet.

– Det var en generaltabbe av Norge, säger norskan till NRK.

– Jag var förvånad att de inte bytte, det är död snö i Oslo, säger Charlotte Kalla till Sportbladet.

Therese Johaug var en minut och sex sekunder före Frida Karlsson med drygt 1,2 mil kvar av tremilen i Holmenkollen. Men i mål var norskan 1,2 sekunder efter svenskan som stått för en urstark avslutning och haft mest kraft i spurtstriden – skidbytet som Karlsson gjorde tillsammans med Ebba Andersson och Charlotte Kalla gav effekt.

– Det var ett genidrag av Sverige och en generaltabbe av Norge. Jag skulle gärna ha vunnit det här loppet, jag hade en bra ledning och det kändes bra, säger Therese Johaug till NRK.

Efteråt var norskan märkbart irriterad av den uteblivna vinsten på hemmaplan.

– Jag visste ju inget, jag fick höra att svenskorna hade bytt skidor när jag gick ut på sista varvet. Då hade jag fortfarande 35 sekunders försprång, med facit i hand skulle jag såklart bytt skidor, säger Johaug till Dagbladet.

För Sportbladet berättar Charlotte Kalla om spelet bakom genidraget. Laget diskuterade flera scenarior på åkarmötet under fredagskvällen och kom fram till att om man kände att båda skidparen var jämbördiga så skulle man byta efter tre av fem varv.

Pratade ihop sig under loppet

– Vi kollade av med varandra under tredje varvet när vi närmade oss kyrkbacken och alla var eniga om att hålla oss till planen, säger Kalla.

Den enda som följde med in i depå var finskan Krista Pärmäkoski. Therese Johaug och resten av norska laget avstod.

– Jag var förvånad, det är ändå klassiskt och Holmenkollen ligger så nära Oslo stad så det är lite ”död snö”, säger Kalla som själv gjorde en liknande miss i fjol och därefter dragit lärdom.

– Vi försöker alltid dela med oss av erfarenheter inför loppet men i slutändan är det alltid åkaren som fattar beslutet ute på banan, säger Kalla.

Norske vallachefen Stein Olav Snesrud tog på sig missen efteråt.

– Ja, Therese skulle fått klarare besked att hon borde byta skidor, säger han till VG.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE