Lewis Hamilton tog segern i Monaco GP

Hyllade Niki Lauda efter vinsten i Monte Carlo

Mercedes fortsätter att dominera ochLewis Hamilton vann Monaco GP.

Det var en seger tillägnad Niki Lauda.

– Det var ett otroligt jobb Lewis, ingen annan hade kunnat klara av det, säger teamchefen Toto Wolff.

– Det var en seger för Niki.

I måndags avled Niki Lauda, österrrikaren som var en av de stora inom F1- Han var dubbel segrare i Monaco GP, trefaldig världsmästare i F1, delägare och styrelseordförande i Mercedes F1-team och mannen som låg bakom värvningen av Lewis Hamilton 2013.

– Jag kämpade med känslan av Niki inom mig. Han har varit en inspiration för oss alla i teamet, han har betytt otroligt mycket för mig och jag ville göra honom stolt. Jag vet att han tar av sig sin röda keps för oss i dag när han tittar ner på oss, vi saknar honom allihop, säger Lewis Hamilton som satte på sig en röd keps för att hylla Niki Lauda efter loppet.

– Vi har försökt att göra detta för honom och det var vårt mål hela helgen. Jag är väldigt stolt över detta, det var nog det svåraste loppet jag har kört.

Lewis Hamilton tog segern i Monaco GP

Lewis Hamilton hade pole position i Monaco GP och efter en lugn start tog han ledningen före kollegan Valtteri Bottas och Red Bulls Max Verstappen. När säkerhetsbilen kallades ut efter elva varv sedan Charles Leclerc drabbats av en punktering avgjordes loppet. Mercedes båda bilar i depå efter varandra, men när Bottas skulle köra ut var Verstappen också på väg ut på banan igen. De båda bilarna rörde vid varandra på depårakan, Bottas snuddade vid muren och även om Verstappen tog sig upp på andra plats så blev han bestraffad av domarna.

De gav honom ett fem sekunders tidstillägg och därmed slutade han på plats fyra - en placering bakom Bottas.

– Jag var tvungen att gå i depå samtidigt som Lewis och tappade tid, Max kom ut framför mig, han rörde vid mig och jag drabbades av en punktering och jag fick gå in i depå igen. Sedan fanns det inte mycket göra utan det var en söndagstur för mig, säger finländaren.

– Jag är besviken, farten fanns och jag trivdes i bilen men jag hade inte marginalerna i kvalet.

Niki Lauda hyllas i Monaco

Bottas drabbades av en punktering i samband med incidenten i depån och slutade därför trea efter Ferraris Sebastian Vettel.

Andraplatsen i Monaco var Ferraris bästa placering den här säsongen.

Niki Lauda
Niki Lauda

– Jag vet att vi inte är tillräckligt snabba jämfört med Mercedes och jag vet att vi har mycket jobb att göra. Men jag vet att den här dagen har inte så mycket med mig att göra utan med segern och jag är övertygad om att Niki Lauda hade varit väldigt glad i dag. Han var en ikon och mina tankar är hos hans familj, säger Sebastian Vettel.

Den femfaldige världsmästaren Lewis Hamilton vann Monaco GP för tredje gången i sin karriär och utökade därmed sin ledning i VM.

Det är dags att förändra Monacos GP - F1-bloggen efter dagens gäspning

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.