Stjärnorna ryter ifrån efter kommentarerna: ”Blir så provocerad”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Vikthetsen bland yngre längdåkare är värre någonsin.

Samtidigt kan de svenska världsstjärnorna bli ifrågasatta om de äter en glass eller en pizza.

– Jag är inte ditt lördagsnöje nu på sommaren och måste få äta vad jag vill, säger Stina Nilsson.

Under våren slog norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen larm om att vikthetsen inom längdskidåkningen är värre än någonsin. 

Enligt Sundgot-Borgen försöker unga talanger, främst i 15-17 års åldern, gå ner i vikt för att bli bättre skidåkare. 

– Bland dem som är bäst på skidor har vi några som är naturligt tunna. När utövare, tränare och föräldrar inte vet bättre och ser att tunna åkare presterar bra tror de att det är så man måste se ut för att lyckas. Där har vi ett dilemma, sa Sundgot-Borgen till SVT.

”Har ett stort ansvar”

De svenska stjärnorna är väl medvetna om problemet och gör sitt bästa för att inte bidra till det. 

– I och med att man syns i media har man ett stort ansvar av att välja vad man vill sända ut för signaler och vad man vill stå för så där känner jag att jag är noga med vad jag säger till unga idrottare, säger Stina Nilsson och fortsätter: 

– Jag vill sända ut så avslappnade signaler som möjligt kring mat. Jag vill inte vara den som inte lägger upp bilder på glass och pizza bara för att det inte tillhör normen kring vad längdskidåkare tros äta.

”Ska du äta det där?”

Men samtidigt som Nilsson försöker vara en bra förebild får hon kommentarer om hon äter den där glassen eller pizzan.

– Bara för att jag har det här som jobb på vintern tycker jag att det är missriktat när det kommer fram någon person på sommaren och frågar "Ska du äta det där, du som är längdskidåkare?"  Jag är inte ditt lördagsnöje nu på sommaren och jag måste få äta vad jag vill. 

Det händer alltså? 

– Det hände i helgen! Jag blev så provocerad. Av respekt för den personen som säkert kommer att känna sig träffad kan jag bara säga att oavsett om det är en man, kvinna, ungdom eller barn, vad som ligger på dens tallrik, låt det bara vara den personens ensak.

”Ser oss som robotar”

Charlotte Kalla känner igen sig i det Nilsson berättar. 

– Det är inte bara vad jag äter... Jag tror att det är många som ser oss som robotar och maskiner, att jag befinner mig på 60 kvadrat och där är allt optimerat. "Hur många timmar sover du? Får du äta det där eller får du göra ditten och datten? Det är så mycket om och men och regler. Det är nog många som glömmer bort att vi bara är människor. 

Hur reagerar du när det händer? 

– Då blir jag så här "oj, ska jag gå in och ta den här fajten?" eller bara "jaja, ja – jag får också äta det här."

Publicerad:

LÄS VIDARE