Planen: Klipper sönder handsken

Så ska Moa Lundgren få bort smärtan

avKristoffer Bergström

Publicerad:

DAVOS, SCHWEIZ. Efter två månader med en smärtande hand har Moa Lundgren hittat en ny åtgärd.

Titta noga på succésvenskans vänsterhand.

Handsken är sönderklippt.

Trea i nationella premiären, nia i livets första internationella skiathlon.

Moa Lundgrens, 21, framfart i vinter blir ännu mer spektakulär om man beaktar hennes handskada. Åkomman heter senknarr och är värre än den låter.

Sittande i en fåtölj dagen före sprinten klämmer och nyper hon i sin vänsterhand för att visa vad som gått fel.

– Drar du åt stavens rem för hårt och har en tajt handske på dig blir trycket på senan för hårt. Då blir den för stram och börjar knarra, säger hon.

Foto: BILDBYRÅN
Moa Lundgren.

Upptäcktes i oktober

Hur ont gör det?

– I början kunde jag inte böja på handen. Det blev svullet och inflammerat. Den är inte så nöjd över att jag haft sådant tryck. Så ja, det gjorde ont.

Problemen uppkom i oktober, har följt med genom den nationella premiären i november och de två världscuphelgerna. Hon tävlade med en tre millimeter tunn platta över handryggen och trädde på en pösig handske. På så vis omfördelades trycket.

Ska ta fram saxen

Metoden har fungerat och tillståndet blivit bättre, om än inte helt läkt. Framöver ska pöshandsken ersättas av en mer åtsmitande modell. IFK Umeås 21-åring tror att det kommer fungera, men först krävs lite hobbysyslöjd med saxen.

– Jag klipper upp tävlingshandsken här uppe. Då blir det inte samma tryck över handen, men jag kan ändå få grepp över staven. Med pösiga handsken blir det sladdrigt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM