Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Badou Jack är vår bäste genom tiderna

Publicerad:

MALMÖ. Vi tar det igen. Badou Jack är Sveriges bäste proffsboxare genom tiderna.

Så när startar uppesittarnatten mot söndagsmorgonens VM-fajt i tv?

Svaret är – det gör den inte.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Badou Jack går sin sjunde VM-match i professionell boxning tidigt på söndagsmorgonen mot i Haiti födde kanadicken Jean Pascal om WBA-bältet. Badou har vunnit fyra av sina VM-matcher medan de två övriga dömts som oavgjorda, men det är precis som han säger ”alla som sett mina jämna matcher vet att jag egentligen vann dem”.

Jag har sett hans fem senaste VM-matcher på plats och jag har absolut inte hållit med domarna som tyckt att hans motståndare varit lika bra som Badou i två av dem, eller till och med tre av dem. Lucian Bute fick också obegripligt oavgjort men sen han avslöjats som dopad blev det seger för Badou i stället.

De fyra senaste åren har Jack gång på gång visat att han är en världsklassboxare vilket gjort honom till ett stort namn ute i den stora boxningsintresserade världen, men i Sverige har han haft svårt att få uppskattning för sina prestationer.

Vill bli bäst i världen

Mycket så klart för att han bor och boxas i USA med vad det innebär av matchstarter mitt i natten eller tidiga morgnar här hos oss, men han är heller ingen person som vill förhäva sig för att marknadsföra sitt namn. En djupt religiös seriös idrottsman och familjefar som vill bli bäst i världen på att boxas samtidigt som han kan sprida värme till världen med välgörenhetsinsatser för mindre lyckligt lottade barn.

Ingemar Johansson svarade för, som jag tycker, svensk idrotts största enskilda prestation när han knockade Floyd Patterson i New York 1959 och tog den enormt prestigefyllda tungviktstiteln i proffsboxning.

Ingo utsågs efter det till Årets idrottsman i världen. Ingen svensk boxare någonsin kommer att kunna nå upp till den berömmelsen eller statusen, vilket inte betyder att Johansson för alltid måste anses vara den bäste vi haft i en ring.

Badou Jack har uppnått och presterat mer under sin karriär. Han har blivit världsmästare och framförallt har han försvarat en titel. Han har aldrig förlorat en titel i ringen och han har valt att ta extremt många verkligt tuffa matcher i följd.

En match mot en av de bästa

Senaste matchen, mot Marcus Browne, var inte en ”riktig” VM-match, men handlade om två bälten som båda ska vara kvalificerande för VM-fajter, WBC:s silverbälte och WBA:s interimtitel. Browne är precis som Badou Jack rankad bland topparna i lätt tungvikt så återigen var det en match i Jacks smak, en match mot en av de bästa.

Helgens gala går i Atlanta i stället för i Jacks och The Money Teams hemstad Las Vegas. Galans största stjärna, Jacks stallkamrat Gervonta ”Tank” Davis, har lämnat problemtyngda Baltimore och bosatt sig i Atlanta där en satsning görs på att bli vad man kallar Black Hollywood. Boxningen är tänkt som en viktig hörnsten till underhållningsapparaten man ska bygga upp.

Galan i State Farm Arena blir fullsatt med 21 000 åskådare på läktarna men något svenskt tv-intresse för VM-matchen med en av svensk idrotts just nu allra största finns alltså inte.

Det är tråkigt. Riktigt tråkigt.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN