”Sista man vill göra är att tävla mot en fuskare”

Svenska stjärnorna ser fram emot en dom i fallet

Reporter: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sun Yang riskerar avstängning i åtta år för att ha låtit ett dopingprov slås sönder med en hammare. 

Nu ser de svenska stjärnorna fram emot ett avgörande i fallet.

– Det sista man vill göra är att tävla mot en fuskare, säger Sarah Sjöström.

Han beskrivs som simningens mest avskydde man, men är älskad av lika många i hemlandet Kina. Idrottens skiljedomstol Cas ska nu avgöra superstjärnans öde. 

Om Yang döms för händelsen i september 2018 när han ska ha beordrat en vakt att slå sönder ett blodprov med en hammare efter ett oanmält dopningstest i hemmet riskerar han att bli avstängd mellan två och åtta år.

”Har varit tumultartat”

Sarah Sjöström och Michelle Coleman ser fram emot ett avgörande i fallet som var en stor snackis under VM eftersom Yang tilläts att tävla. 

– Det har varit ett tumultartat VM för oss. Det är jätteskönt att det äntligen är på tal och att det håller på att bli upprättelse för allt det där. Det är skönt att något händer med det fallet, säger Coleman.  

Sjöström är inne på samma spår. 

– Det är jätteskönt,framför allt för mina kompisar som tävlingar mot Sun Yang på mästerskap. De vill inte ha honom bredvid sig i finalerna på mästerskap, säger han. 

Hade du känt likadant om du hade tävlat mot honom? 

– Absolut. Då hade man kanske haft ännu mer förståelse. Jag fattar ju att det sista man vill göra är att tävla mot en fuskare. 

Publicerad: