Ryske tränaren: ”Det är galenskap”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dominanta och bäst i världen i söndags.

Men efter Wadas beslut om nya hårda sanktioner mot ryska idrottare är stämningen allt annat än bra i det ryska skidlandslaget.

– Det här är galenskap, säger landslagsledaren Markus Cramer till NRK.

Världscuphelgen i Lillehammer avslutades med stafett där det ryska andralaget, med ankaret Sergej Ustjugov, vann före det ryska förstalaget.

En maktdemonstration hemma hos värsta konkurrenten Norge.

Men trots framgångarna är det ett stukat ryskt lag som anlänt till Davos för att tävla i helgens världscup. Anledningen är så klart Wadas besked att man vill utestänga alla ryska idrottare från mästerskap i fyra år. Undantag kan göras men då får idrottarna tävla under neutral flagg likt under OS i Pyeongchang.

Tyske Markus Cramer är mångårig landslagsledare i det ryska landslaget. Där basar han bland annat över Sergej Ustjugov som deltog i OS i Sotji och därmed riskerar att portas även från framtida mästerskap – på samma sätt som under OS 2018.

”Väldigt upprörd”

– I Lillehammer var han på väldigt gott humör. Nu är det inte alls samma Sergej. Det är väldigt tufft att se. Det är en svår situation för honom, säger Cramer som är kritisk till den kollektiva bestraffningen.

– Jag är väldigt upprörd över beslutet eftersom det är utövarna som är de stora förlorarna. Avstängningarna drabbar utövarna och inte de som sitter ”på kontoret” och eventuellt har ändrat något, eller gjort något försent. Vad kan de aktiva göra? Det är verkligen galenskap, säger Cramer.

Sergej Ustjugov ska köra både sprint och 15 kilometer fristil.

Den 19 december ska Rysslands antidopningsorganisation, Rusada, träffas för att bestämma om man ska överklaga Wadas beslut till idrottens skiljedomstol, CAS.

Foto: BILDBYRÅN
Markus Cramer.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

CAS

Dopning