”Vi står bakom beslutet”

Skurus tränare om Ulrika Olsson-affären

Ulrika Olsson tillsammans med tränaren Magnus Oscarsson Söder.
Ulrika Olsson tillsammans med tränaren Magnus Oscarsson Söder.

Alla är överens om att något gick snett i kommunikationen när Ulrika Olsson inte fick förlängt kontrakt med Skuru.

Men en kärnfråga är varför Skuru inte ville ha kvar sin främsta spelare.

– Vi står bakom beslutet. Och ålder och familjebildning har absolut inte något med beslutet att göra, säger tränaren Magnus Oscarsson Söder.

Nyheten slog ner som en bomb för en dryg vecka sedan: en av SHE:s största stjärnor, Ulrika Olsson, berättade i TV4 att hon valt att riva sitt kontrakt med seriesegrarna Skuru mitt under slutspelet då hon inte ville fullfölja säsongen för en klubb som hon tappat förtroendet för.

Anledningen, enligt Olsson, var att skäl som ålder och eventuell familjebildning framförts som anledningar till att hon inte skulle få förlängt. Detta skulle ha framförts av en person i damelitkommittén.

Skurus ordförande Jonas Johansson tog omedelbart avstånd från dessa skäl, menade att några sådana värderingar fanns inte alls i föreningen och inledde en egen undersökning för att ta reda på vad som egentligen sagts. Enligt Johansson förnekar personen bestämt att han angett de skäl som Olsson gör gällande.

– Ord står mot ord om vad som sagts och hur det tolkats. Det är inte samma som att säga att Ulrika Olsson ljuger. Men som arbetsgivare är jag ansvarig för båda parter och måste förhålla mig till det. Vi kommer inte längre där. Viktigast för mig är då att det inte i något som helst annat sammanhang, i beslut eller diskussioner, finns stöd för Ulrikas påståenden. Som ytterst ansvarig var det också det jag sa till Ulrika under de samtal hon och jag hade och som jag hoppades skulle återvinna hennes förtroende, säger Johansson.

Han hade två samtal med Olsson dagarna innan hon valde att gå ut i media med sina anklagelser. I de samtalen var Johansson tydlig med vilka skäl som låg bakom beslutet att inte förlänga med henne.

Tränaren står bakom beslutet

För det råder inga tvivel om att klubben hade bestämt sig för att inte förlänga kontraktet när det gick ut efter säsongen. Man ville inte ha kvar Olsson. Det kan förvåna många i handbolls-Sverige då Olsson är en av ligans största stjärnor och en helt central spelare. Sedan hon kom tillbaka till Skuru 2017 har Olsson vunnit poäng- och assistligan i SHE tre av fyra år och skytteligan en säsong.

Sportbladet har pratat med tränaren Magnus Oscarsson Söder.

Står ni tränare bakom beslutet att inte förlänga med Olsson?

– Ja, vi ställer oss bakom det beslutet som damelitkommittén tar utifrån det vi diskuterat. De väger in vad vi säger och har sedan sina perspektiv att väga in, säger Oscarsson Söder.

– Ålder och familjebildning är absolut inte de grunder som det här beslutet har fattats på. De har inte vägts in över huvud taget.

Han tycker, precis som många andra, att kommunikationen kring beslutet kunde ha skötts mycket bättre från klubben.

– Det är jäkligt tråkigt att det blivit som det blivit. Kortsiktigt finns det bara förlorare – Ulrika själv, laget och föreningen.

”Långsiktigt tänk för gruppen som helhet”

Oscarsson Söder varken kan eller vill gå in på de exakta detaljerna varför man valt att inte förlänga med Olsson.

Men han säger:

– Ett perspektiv är det mer långsiktiga tänket för gruppen som helhet. Beslutet tas inte bara på rent sportsliga grunder. I ett kort, sportsligt perspektiv har hon fantastiska handbollskvaliteter, det går inte att komma från. Sedan får det vägas mot andra delar, som hela gruppen som helhet. Det är en komplex fråga och jag förstår att folk har svårt att se hur det kan landa i det här beslutet.

Utan Olsson i laget förlorade Skuru den andra kvartsfinalen mot Heid tidigare i veckan. På lördagen möts lagen igen i Nacka.

Vad menar du med att beslutet inte bara tas på sportsliga grunder?

– Det är ett långsiktigt tänk för gruppen som helhet men också ekonomi; hur damelitkommittén väljer att fördela lönebudgeten. Men vi har andra spelare också som gjort det bra och som vi fört förhandlingar med och som tycker att de förtjänar några kronor mer. Skulle vi inte tillmötesgå det hade vi riskerat att tappa dem. Vi har tappat flera talanger de senaste åren som gått vidare och blommat ut i andra klubbar, säger Oscarsson Söder.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN