Tour de Ski

Svenska taktiken – grilla amerikanskorna

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Sverige kom till touren för att ta första segern sen Charlotte Kalla.

Med tre etapper kvar är bästa svenska fyra, men en lagkörning i masstarten kan ändra på det.

– Det skulle nog vara positivt för oss om vi kunde gå hårt från start och försöka grilla de andra, säger Frida Karlsson. 

Tour de Ski är framme vid den sista anhalten. Val di Fiemme. Alpe di Cermis tornar upp sig mitt emot det svenska hotellet men det är inte hur det ska besegras som det smids planer kring nu. Det handlar om hur amerikanskorna och ryskorna ska knäckas på en masstart i klassisk stil över 10 kilometer.

I fjol såg vi Ebba Andersson vara snöpligt nära sin första världscupseger här efter att storfavoriten Therese Johaug föll i en utförskörning och Andersson förlorade spurtduellen mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen med ynka 0,4 sekunder.

– Jag hade en väldigt god känsla under loppet. Höll mig långt fram i fältet och var ganska aktiv så jag hoppas att det ska blir något som åtminstone kan liknas vid en favorit i repris för jag har goda minnen från just det loppet, säger Andersson.

Kan ta hjälp av sprintessen

Efter etapperna i Toblach har Andersson avancerat till en sjätteplats i totalställningen. Två placeringar efter Frida Karlsson som är bästa svenskan trots den där olyckan på hotellrummet. Till sin hjälp i masstarten har de sprintessen och taktikerna Maja Dahlqvist (17) och Linn Svahn (16).

Svahn, som har ett omtumlande dygn där hon suttit isolerad efter ett falskt positivt covid-test bakom sig, vann masstarten i Val Müstair förra helgen och nu hoppas Ebba Andersson att svenskorna kan samarbeta. Även om hon medger att samarbetet med Stupak i jaktstarten var lyckat.

– Det var ju ett väldigt lönsamt samarbete i onsdags kan jag tycka men så klart så finner jag en betydligt mer samarbetsvillig grupp i mitt egna lag. Vi får se hur vi väljer att lägga upp loppet i morgon. 

”Gå hårt från start”

Får Frida Karlsson bestämma så sätter svenskorna upp farten och skapar en utbrytargrupp.

– Det skulle nog vara positivt för oss om vi kunde gå hårt från start och försöka grilla de lite, säger hon.

Det gäller bara att alla står på benen så att det inte blir en repris på det som hände i Ruka.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Betyg: Så bra var svenska åkarna i Tour de Ski

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de Ski

Frida Karlsson

Ebba Andersson

Linn Svahn

Maja Dahlqvist

Världscupen i längdskidor