”Var går gränsen för barnmisshandel?!”

Bara veckan efter att ryska olympiska kommitténs avstängning halverats i Cas dök dopningskontrollanter upp på en inhemsk juniortävling i skidskytte.

Omgående strök sig 33 åkare, skriver Insidethegames.

– Man blir bestört, var går gränsen för barnmisshandel?!, säger svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson har länge stått i fronten för kampen för en ren idrott och varit särskilt kritisk till hur Ryssland hanterat frågan efter McLaren-rapporten som till slut ledde till avstängning från olympiska spel.

När så domen från Wada halverades strax före jul växte besvikelsen.

– När jag läst domen mer noggrant ser man att de både halverat straffet och minskat sanktionerna, jag vet inte ens om man kan kalla det en avstängning längre. De urvattnade straffet helt och hållet, säger han inför återstarten av världscupen i tyska Oberhof.

”Helt galet”

Och att dopningsproblematiken inte är en fråga från förr blir allt tydligare.

Insidethegames rapporterade i början av året om en större juniortävling i skidskytte där dopningskontrollanter dök upp och plötsligt försvann 12 tjejer och 21 killar ur startlistorna.

– Det här gick inte obemärkt förbi, säger ryska skidskytteförbundets ordförande Viktor Maigourov enligt sajten och antidopningsorganisationen Rusada säger att händelsen utreds.

Sebastian Samuelsson har nåtts av uppgifterna under ledigheten.

– Man blir bestört. Särskilt som det är juniorer vi pratar om, jag vet inte var gränsen går för barnmisshandel?! Det är farliga grejer, helt galet. Väldigt tråkigt om det kryper ner i åldrarna, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas de lyckas utföra tester på de här individerna snart. En eller två som försvinner kan man kanske förklara men den här volymen känns märkligt.

Tror han möter dopade

Litar du på ryska åkare på din nivå?

– Jag tänker att det är ungefär som man tänkt hela tiden. Startar 100 åkare i en sprint så kommer några vara dopade, ha dopat sig tidigare eller fundera på att dopa sig i framtiden. Det är svårt att säga vilka individerna är men det känns naivt att tro att det inte skulle vara så. Men det har inte varit några resultat som stuckit ut extra i år så jag är inte orolig så, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.