”Snart är pedofiler med på Pridetåget”

Patrik Sjöbergs ilska mot Childhood

Av: Andreas Käck, Fredrik Andersson

Publicerad:
 Patrik Sjöberg tar emot Svenska barnidrottspriset 2017.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Patrik Sjöberg tar emot Svenska barnidrottspriset 2017.

Patrik Sjöberg säljer kläder med budskapet ”kill your local pedophile”.

Nu har han donerat pengar till organisationen Childhood – som inte vill ta emot dem.

”För oss är det omöjligt att stå bakom ett budskap som faktiskt riskerar att öka riskerna för barn”, skriver de.

Nu rasar Sjöberg.

Höjdhoppsikonen Patrik Sjöberg, 56, har tidigare berättat att han blev sexuellt utnyttjad som barn. Han är numera aktiv i kampen mot pedofili, bland annat genom att donera pengar till olika organisationer och stiftelser.

Det senaste Swishbidraget, 10 000 kronor, skickades till organisationen Childhood. Nu uppger Sjöberg att de inte vill ta emot pengarna. Anledningen? De kommer från klädeskollektionen ”2forty2” som bland annat säljer plagg med texten ”kill your local pedohile”.

Facebook har Sjöberg lagt ut en skärmdump på ett mejlsvar där Britta Holmberg, programchef och vice generalsekreterare på Childhood, förklarar sig.

I mejlet står det:

”Som vi förstår det, har ni valt att donera överskottet från er kollektion till vårt arbete eftersom ni delar vårt engagemang och vill bidra till att stoppa sexuella övergrepp mot barn. Vi måste dock vara tydliga med att det för oss är omöjligt att stå bakom ett budskap som uppmanar till våld (om det tolkas bokstavligt) och dessutom riskerar att bli kontraproduktivt och faktiskt öka riskerna för barn.”

Foto: 2forty2.se
Kläderna som Patrik Sjöberg säljer

Det står även:

”Att vi menar att det kan vara kontraproduktivt beror på följande fakta: Alla pedofiler begår inte sexuella övergrepp mot barn och alla sexuella övergrepp mot barn begås inte av pedofiler. En pedofil är en person som har en sexuell dragning till pre-pubertala barn. Det innebär inte automatiskt att den personen kommer att förgripa sig mot barn, även om det självklart är en stor riskfaktor”.

”Så jävla klantigt”

När Sportbladet pratar med Sjöberg är han förbannad.

– Jag reagerade på det här att ”alla är inte pedofiler som förgriper sig på barn”. Hur kan man uttrycka sig så? Det är så jävla klantigt! Har hon belägg för det hon säger? En pedofil för mig är en man eller kvinna som begår övergrepp, sexuella övergrepp, rena våldtäkter, på barn. Att hon sitter på Childhood och säger sig företräda de här sakerna och är så jävla dåligt påläst, säger han.

Det är ordvalet ”kill” – alltså ”döda” – på kläderna som Childhood reagerar starkt på.

”Vårt fokus är att stoppa alla sexuella övergrepp mot barn, oavsett vem som begår dem och vem som utsatts. Detta är en viktig och central punkt i vårt arbete. Om ni trots denna information väljer att fortsätta sprida ett budskap som enligt vår erfarenhet kan vara skadligt för de barn som både ni och vi vill skydda så ser vi det som nödvändigt att skicka tillbaka er generösa gåva”, skriver Childhood.

Sjöberg menar att man inte ska tolka ordet ”kill” ordagrant.

– Om man tar allt ordagrant, då ska man nog inte ens gå utanför dörren… Budskapet handlar om att det får vara slut på det här daltandet med, i det här fallet, pedofiler, men överlag i hela samhället att det har blivit så jävla trångt i åsiktskorridoren att ingen vågar säga någonting, säger han.

Britta Holmberg på Childhood svarar:

”Vi förstår att de inte menar budskapet bokstavligen. Det är inte i första hand det som är det stora problemet för oss, utan att det stärker en stereotyp bild av vad en förövare är.”

”Sverige – paradis för pedofiler”

Enligt Sjöberg har Childhood i sitt mejl även skrivit att ”stigmatisering och social exkludering av pedofiler snarare ökar än minskar risken för övergrepp, det gör också att de i högre grad söker sig till likasinnade.”

Sjöbergs svar:

– Vi ska inte exkludera pedofilerna, vi ska inkludera dem i samhället? Jaha, fan det var något nytt. Det var väl trevligt för pedofilerna att känna att: ”Fan, snart är vi med på Pridetåget”. Vart är vi på väg?

Han fortsätter:

– Sverige måste vara paradiset för pedofiler. Det är helt sjukt, tänk dig själv om din dotter blivit utsatt på förskolan men det faller för sekretess för att gärningsmannen … ja. Vi skiter i barnen. Jag står bakom allt jag säger. Tyvärr kan jag prata av egen erfarenhet.

Britta Holmberg skriver i ett mejl till Sportbladet att:

”Det viktiga för oss är att en stereotyp bild av vilka som är en ’riktig’ förövare och ett ’riktigt’ offer riskerar att göra att många, både barn och vuxna, inte förstår att ett övergrepp skett när det inte passar in i mallen. Det kan göra att barn inte berättar eller att de inte blir trodda. Det är därför viktigt att tydliggöra att alla sexuella övergrepp mot barn inte begås av pedofiler.”

Hon skriver också:

”Patrik Sjöberg har spelat en oerhört viktig roll för att bredda bilden av vem som kan bli utsatt vilket gör att också pojkar vågar berätta om övergrepp. Just därför är budskapet han sprider så viktigt. Den andra viktiga budskapet är att vi vill stoppa övergreppen redan innan de begås och en del av det handlar om att personer med sexuell dragning till barn, alltså pedofiler, har möjlighet att söka och få hjälp att inte begå övergrepp.”

Patrik Sjöberg säger att de ännu inte fått tillbaka pengarna av Childhood, men att de redan nu ser över sina alternativ.

– Vi kommer givetvis hitta andra lösningar på hur vi ska skänka pengar. Vi tycker det är viktigt att belysa problematik som tyvärr glider undan. Man säger att barn är det viktigaste man har, och det är en jävla klyscha. De som styr verkar inte bry sig.

Publicerad: