VM-brons till Samuelsson och Öberg – svenskt medaljrekord

POKLJUKA/STOCKHOLM. Sveriges femte VM-medalj är ett faktum.

Sebastian Samuelsson, 23, och Hanna Öberg, 25, körde hem en bronspeng i singelmixedstafetten – och vann återigen kampen mot Ukraina.

– Jag skrek det till Hanna när hon gick ut på spurtvarvet: ”Nu j*vlar visar du Ukraina vilka som är bäst”, säger Samuelsson.

Singelmixedstafetten med Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg blev en nagelbitare av större mått.

Under nästan hela loppet följdes sex nationer åt fram till sista skyttet. Det var Sverige, Norge, Frankrike, Italien, Österrike och Italien som gjorde upp om de ädla valörerna.

Fram till det absolut sista skyttet hade svenskarna totalt dragit på sig sju extraskott. När Hanna Öberg fyrade av sin serie gick det fort. Men när hon drog på sig ett extraskott åkte fransyskan Julia Simon och Tiril Eckhoff iväg med guldet och silvret.

Beef med Ukraina

Öberg lade dock vantarna på bronspengen när italienskan Dorothea Wierer darrade och drog på sig en straffrunda, samtidigt som Ukrainas Darya Blashko var lite långsammare.

– Sen tyckte jag det var kul att det nästan blev lite fajt med Ukraina på spurtvarvet där. Vi har ju en liten beef med dem, så det var kul att se. 2–0 nu liksom, säger Sebastian Samuelsson i SVT.

Passningen är riktad mot ukrainskan Olena Pidhrusjna, som gick till attack mot Hanna Öberg efter mixedstafetten och kallade svenskan för osportslig som inte släppte fram henne, på VM:s allra första dag.

– Jag tycker det var skitkul. Jag skrek det till Hanna när hon gick ut på spurtvarvet: ”Nu j*vlar visar du Ukraina vilka som är bäst”, säger 23-åringen till det samlade pressuppbådet.

Öberg själv var dock aldrig speciellt orolig för Blashkos framfart.

– Det kändes under kontroll denna gång. Jag tryckte direkt ut ur stadion så det inte skulle bli någon diskussion, berättar hon för Sportbladet.

Juraj Sanitra, huvudtränare i Ukraina, är inte bitter efter att ha blivit fyra än en gång, men säger:

– Nästa gång slår vi Sverige!

Mästerskapsrekord

Frankrike vann spurtuppgörelsen med Norge, men där bakom var blågult ohotade.

– Det är helt fantastiskt bra. Det gäller att njuta av det här tillfället, säger en glad Samuelsson till Sportbladet.

– Det känns bra. Jag är jätteglad vi kommer härifrån med en medalj i dag, fyller Öberg i.

Medaljen är den femte under mästerskapet i Pokljuka.

Vilket är ett nytt tangerat medaljrekord för skidskyttelandslaget, trots att flera discipliner återstår. På VM 2012 i tyska Ruhpolding blev det två silver och tre brons, men med Martin Ponsiluomas guld inräknat här i Slovenien väger årets skörd tyngre om man tittar på valörerna.

– Det visar på vilket bra lag vi är och att vi verkligen utvecklats den här säsongen, säger Öberg.

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.