Olivia Schough

Ryska attacken mot svenska idrottare bekräftad

Olivia Schough en av de drabbade

Av: 

Mattias Karlsson

Erik Karlsson

Olivia Schough var en av de drabbade i den ryska hackerattacken mot svenska Riksidrottsförbundet.
Olivia Schough var en av de drabbade i den ryska hackerattacken mot svenska Riksidrottsförbundet.

SPORTBLADET

Säkerhetspolisen bekräftar att Svenska Riksidrottsförbundet utsatts för dataintrång där bland annat landslagsspelaren Olivia Schough felaktigt pekades ut som dopad. .

Det är hackergruppen Fancy Bear på uppdrag av ryska underrättelsetjänsten som ska ha genomfört dem.

Under tisdagen kallades den ryska ambassadören upp till utrikesdepartementet.

Säkerhetspolisen har utrett uppgifterna om att RF utsatts för upprepade grova dataintrång från december 2017 till maj 2018.

Utredningen har samarbetat med flera utländska säkerhetstjänster.

– Förundersökningen visar att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som via sitt 85:e center, också känt som enhet 26165, som har planerat och genomfört det grova dataintrånget mot Riksidrottsförbundet. Vi kan vidare konstatera att intrånget varit en del i en rysk kampanj riktad mot nationella och internationella antidopningsorganisationer som bland annat Wada och Usada samt mot Internationella fotbollförbundet Fifa, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Hängde ut Olivia Schough

Dataintrången har resulterat i att ryska militära underrättelsetjänsten kommit över svenska idrottares personliga uppgifter, bland annat medicinska journaler.

Syftet har varit att hänga ut och svartmåla idrottare som dopade. Bland annat har fotbollsspelaren Olivia Schough felaktigt angivits vara dopad med hjälp av uppgifter om hennes astmamedicinering. ”Det är tråkigt och väldigt obehagligt”, har Olivia Schough sagt till Sportbladet tidigare.

Vladimir Putin

– Informationen har publicerats offentligt och baserat på dessa uppgifter har även svensk media skrivit artiklar som överensstämmer med GRU:s narrativ att svartmåla idrottare och idrottsorganisationer i väst, säger Mats Ljungqvist.

Svårt ställa inför rätta

Åklagaren har nu beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom förutsättningar att ställa de utländska medborgarna inför rätta i Sverige är utsiktslösa.

Säkerhetspolisen säger att Ryssland bedriver säkerhetshotande verksamhet för att svartmåla Sverige och få sina egna syften tillgodosedda.

– Det misstänkta dataintrånget mot Riksidrottsförbundet är ett exempel på när idrott används för att stärka bilden av det egna landet och samtidigt misskreditera andra länder och dess idrottare. Målet kan vara både regimstabilitet, att stärka det egna landets status som stormakt och att påverka beslutsfattande. Det är i detta sammanhang som det misstänkta dataintrånget mot Riksidrottsförbundet ska ses, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

”Oacceptabelt och allvarligt”

Flera internationella idrottsstjärnor har varit drabbade av svartmålningen. Det har fördömts och skapat ilska hos organisationer som Wada och IOK.

Under tisdagen kallades också den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev upp till UD där han hade ett möte med rättschef Carl Magnus Nesser.

”Oacceptabla och allvarliga överträdelser av sekretesskyddad data hos Riksidrottsförbundet som bryter mot befintliga regler. Den ryska ambassadören kallades i dag upp till Utrikesdepartementet för att ge en förklaring”, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Ann Linde
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Olivia Schough

LÄS VIDARE

Svenskstjärnan bland nya läckta uppgifter

ÄMNEN I ARTIKELN

Olivia Schough

RF, Riksidrottsförbundet

Säpo

Säkerhetspolitik

Datasäkerhet

GRU

Wada