SHL Svenska hockeyligan

Ryfors nya succé inför ögonen på Garpenlöv

SHL:s bästa målskytt efter dubbeln mot Djurgården

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

Bästa svenska målgörare i SHL och i delad skytteligatopp.

Simon Ryfors, 23, avslöjar att hemligheten bakom succén handlar om nyfikenhet.

– Jag har tagit små saker från olika spelare i laget, säger han efter nya målsuccén borta mot Djurgården.

Rögle besegrade Djurgården med 5–3 på Hovet efter att Simon Ryfors svarat för två mål och en målgivande passning i matchen.

Målen var hans 17:e och 18:e den här säsongen – lika många mål som han gjorde poäng under fjolårssäsongen.

Med den summan är han delad skytteligaledare i SHL tillsammans med Leksands slovakiske stjärna Peter Cehlarik.

Efter matchen var han ett populärt villebråd bland journalisterna på plats. Alla ville prata med Rögles succéman.

– Det är jätteroligt. Jag har fått bra utdelning på ett hårt jobb genom många säsonger och det är klart att när man tränar hårt och när man får utdelning för det så är det en otroligt härlig känsla. Samtidigt är jag inte nöjd och känner att jag kan bli ännu bättre. Man känner så saker som går att utveckla. Det har varit en rolig säsong, säger Ryfors.

Lärt sig av lagkamraterna

Den odraftade 23-åringen menar att framgångsreceptet handlar om hårt jobb och nyfikenhet.

– Jag spelar med bra spelare och får spela många minuter samtidigt som jag gjort mig förtjänt av det. Jag har tagit små saker från olika spelare i laget. En sådan som Dennis (Everberg) är otroligt bra runt målet och jag har sugit åt mig lite tips där. Jag har haft Ted Brithén (numera i schweiziska Bern) framför mig som center i många år och varit nyfiken och sett och försöka lära mig, men samtidigt försökt tävla med folk som är bättre än mig. Det är en nyfikenhet att vilja bli bättre och hårt jobb som ligger bakom. Det är kul när pusslet sätts ihop.

Simon Ryfors

Just Dennis Everberg, som skuggar honom i skytteligan med sina 15 fullträffar, återkommer Ryfors till flera gånger.

– Det är klart att jag haft bra spelare med mig ett par säsonger nu som jag kunnat lära i från. Samtidigt bygger hela mitt spelsätt på att vara smart och ha bra spelsinne. Jag har försökt förstå mig på vilka ytor man gör mål på. Jag tar mig dit och får ganska många enkla mål. Det är returer och jag försöker göra ett bra jobb både framför och bakom mål.

Sugen på Tre Kronor

Målen på Hovet gjorde han inför ögonen på förbundskaptenen Johan Garpenlöv. Om ett par veckor, 11–14 februari, spelas Beijer Hockey Games i Malmö och således ska en landslagstrupp snart tas ut. Ryfors hade gladeligen tackat ja om ”Garpen” ringt. Han har bara fyra U18-landskamper på meritlistan sedan tidigare.

– Det är klart att det varit en dröm sedan man var liten att få göra det. Det är nästa steg i min karriär att få testa på det. Det hade varit väldigt roligt att få spela internationell hockey och få ta på mig svenska tröjan. Jag får fortsätta jobba hårt så får vi se om jag förtjänar en plats.

Har du haft någon kontakt med Garpenlöv?

– Inte personligen. Men jag vet att han varit och kollat. Jag försöker fokusera på mitt och spela bra hockey. Gör jag det varje kväll händer bra saker.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Mäki: Kulturbärare – En avgörande faktor

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Rögle BK