Bandy

Bandysvepet: Rekordmatch och omgången som bjöd på allt

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

Straffskyttet i herrarnas elitserie är sämre än på länge.

Och fredagen är ett bevis att allt kan hända i svensk elitbandy.

Här är veckans hetaste snackisar.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Hammarby har endast gjort tre straffmål i årets serie och är därmed sämsta laget straffmässigt.

Horribla straffskyttet

6 av 10.

Det är andelen straffar som blir mål i herrarnas elitserie. Eller ja, det var innan fredagens matcher. På fredagsförmiddagen berättade Bandypuls att hittills så är straffskyttet det sämsta under 2010-talet. 71 procent är den bästa noteringen och fram till årets säsong 63 procent.

Och redan samma kväll missades fem straffar till. Just nu är straffskyttet nere på rekorddåliga 57 procent.

Fyra lag har bara missat en straff – Edsbyn, Vetlanda, Vänersborg och Tellus. Bollnäs har fortfarande inte fått chansen från straffpunkten.

Sämst på straffar är Hammarby som endast gjort tre straffmål på åtta försök.

Superfredagen

Broberg drog till med att skrälla mot de regerande mästarna Edsbyn i skyttekungen Martin Söderbergs comeback, Frillesås åker till Uppsala och gör 4–2 på Sirius och Vetlanda tar sig till Stockholm och besegrar AIK.

Till råga på det lyckas Bollnäs hålla den förlustfria sviten på nio år mot Villa Lidköping på hemmaplan. Villa hämtade upp 3–5 till 5–5 med en kvittering i 90:e minuten, men Bollnäs fick sista ordet och avgjorde omgående.

Vänersborg–Motala borde kanske ha bjudit på mer mål och kvalitén var väl inte jättehög, men även den brann till med två mål i absoluta slutskedet som såg till att lagen delade broderligt på poängen.

Det enda som höll sig till vad som går att kalla det normala var nog Västerås 4–2-seger mot Hammarby.


Vetlanda gjorde 13 mål mot AIK:s 12 i rekordmatchen.

Rekordmatchen

Vetlanda åkte upp till Stockholm och besegrade guldbygget AIK. Bara det förtjänar sina egna rubriker, men de slog inte bara AIK utan de slog även rekord.

13–12 slutade matchen till smålänningarnas favör vilket är flest antal mål i en och samma match i herrarnas elitserie. Det var inte långt ifrån att AIK lyckades överträffa sig själva när det kom till vändningar då Vetlanda hade 8–3 i halvtid, men det räckte alltså inte hela vägen den här gången.

Ögonbryn har även höjts mot Vetlandas matchvinnande mål. Filip Bringe tjuvade något vid avslag och var på AIK:s planhalva när han fick passningen direkt på avslag och åkte sig fri mot ett sovande AIK-försvar. Men enligt regelboken var det inget problem. Det står faktiskt inget om var det avslagsgörande lagets spelare får befinna sig på planen, bara att försvarande laget måste befinna sig på egen planhalva.

AIK:s tränare Magnus Muhrén var med i det Sandviken som hade det tidigare rekordet (22–2 mot Katrineholm 2009), men då som spelare.

– Men det var sjukt på ett annat sätt. Vi var bara helt överlägsna då. Det här, jag vet inte riktigt vad jag ska säga, säger han till Bandypuls.

Stjärnans övergångsbomb

Det kändes som att allt hände på samma gång under fredagen. I skymundan av skrällar och rekord så briserade en av de större bomberna i modern tid. Robin Öhrlund lämnar de regerande mästarna Edsbyn för allsvenska Gripen Trollhättan.

Något som först presenterades i förbundets officiella övergångssystem innan någon av klubbarna själva hade presenterat det.

På grund av vantrivsel begärde stjärnvärvningen att få bryta kontraktet med Edsbyn.

– Jag måste ta ansvar för min hälsa och kände att nu får det räcka, berättade Öhrlund för Sportbladet.

Enligt Bandypuls uppgifter berodde det på att några spelare i Edsbyn behandlat honom illa, men mittfältaren har inte velat kommentera uppgifterna, varken för att bekräfta eller förneka dem.

Edsbyns sportchef Stefan Karlsson tycker att utvecklingen varit olyckligt.

– Vi är djupt besviken över hur det här utvecklat sig, vi hade stora planer framöver för honom. Men samtidigt är ingen oersättlig, säger han till Bandypuls.


Magnus Muhrén gjorde comeback.

Legendarens comeback

AIK vilade flera stjärnor mot Tellus under söndagens drabbning. Något som gjorde att tränarduon Magnus Muhrén och Oskar Robertsson snörade på sig skridskorna och drog på sig en matchtröja.

Muhrén som gjorde över 700 mål i elitserien under sin aktiva karriär (avslutades 2014 med ett kort inhopp 2016) visade omgående att takterna fortfarande sitter i. Innan 25 minuter hade gått var legendaren tvåmålsskytt och han lämnade matchen både som hattrickskytt och poängbäst då han även mäktade med en assist också.

Vad stjärnornas frånvaro som fick tränarduon att svida om till match berodde på är ännu oklart, men visst fick en annars ganska avslagen match lite puls när tränarnas namn dök upp i laguppställningen.

Magnus Muhrén var tyvärr inte tillgänglig för en kommentar efter matchen.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

HOLM: Proffs mot amatörer – den här säsongen finns det tre serier i serien

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy