Sverige på andraplats i Nations Cup

Foto: FEI/Arnd Bronhorst
SPORTBLADET

LA BAULE Sverige tog en stark andraplats i fredagens Nations Cup efter omhoppning mot hemmanationen Frankrike.

Bäst i laget var Peder Fredricson på nya sensationen H&M Christian K.

För två veckor sedan prövade förbundskapten Henrik Ankarcrona ett par nya ekipage i Nations Cup. Då blev det en sjundeplats.

Den här gången gick han in för en topprestation - och det höll på att gå hela vägen. 

I första rundan leverade Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann varsin imponerande nollrunda var vilket gav Sverige ledningen.

I andra rundan var det bara Peder Fredricson som nollade igen, och Frankrike tog sig upp i delad ledning. Saken avgjordes i en omhoppning mellan Frankrikes Kevin Staut och Peder Fredricson.

Nära dubbelnolla

Fredricson gjorde vad han kunde för att slå fransmannens snabba tid. Men där tog orutinen för svenskens nya häst Christian K ut sin rätt. Det blev två rivningar.

Christian K har funnits i Peder Fredricsons stall sedan i november. Nations Cup i La Baule var hans andra start någonsin på högsta nivå, den femstjärniga.

– Att gå dubbelnolla är väldigt svårt, men jag kände redan igår att han var i bra form. Jag hade höga förväntningar, men det är alltid kul när de infrias, säger Peder Fredricson.  

– Men Kevins häst för snabb i omhoppningen, jag fick rida lite snabbare än jag egentligen kunde. 

Glad att hittat en ny häst

Den 10-åriga valacken innebär att den finns en klart tänkbar EM- reserv i stall Fredricson. 

– Det är svårt att hitta hästar som kan gå på den här nivån, så jag är jätteglad att ha honom i stallet. Och all heder åt Daniel Svensson red honom innan. Hästen har tagit ett snabbt kliv upp i femstjärnigt, det går bra om dom är välutbildade och bra matchade, säger Fredricson.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona hade mer att glädja sig åt i La Baule. Malin Baryard Johnsson gjorde ett misslyckat OS på sin Cue Channa men verkar nu ha hittat det rätta samspelet med sin häst. Lagets fjärderyttare Angelie von Essen stod också för en stabil insats, trots en rivning per runda. 

Henrik von Eckermann är snart i en klass för sig. Han kommer med häst efter häst och visar alltid upp samma milimeterprescion. 

-- Skit att vi inte vann bara, säger han om dagens laginsats.

ARTIKELN HANDLAR OM