”Fick betalt för att göra dopningsprov”

Sjöberg i rasande attack – får stenhård replik

Sjöberg.
Sjöberg.

Patrik Sjöbergs Europarekord i friidrott är hotat efter det europeiska friidrottsförbundets (EAA) nya förslag.

Nu går svensken till hård attack mot EAA:s ordförande Svein-Arne Hansen som Sjöberg menar tidigare jobbat för att dölja dopning.

– Vi fick betalt för att göra dopningsprov, vi som han visste var odopade, säger Sjöberg till Radiosporten.

Svein-Arne Hansen.
Svein-Arne Hansen.

EAA:s förslag – som det internationella friidrottsförbundet ska ta ställning till i augusti – innebär att alla gällande Europa- och världsrekord som inte uppfyller en rad nya kriterier ska strykas ur historieböckerna. Detta för att återupprätta sportens av dopningsskandaler skamfilade rykte.

Krävt ett fribrev

Förslaget har samtidigt väckt starka reaktioner, inte minst bland idrottare som aldrig avslöjats som fuskare och nu ändå drabbas. En av dem är Patrik Sjöberg.

52-åringen har tidigare krävt ett fribrev från EAA där de betonar att det inte finns dopningsmisstankar mot hans höjdhoppsrekord. Nu går Sjöberg dessutom till frontalangrepp mot EAA:s ordförande Svein-Arne Hansen som han menar, i sin roll som mångårig ordförande för den internationella friidrottsgalan på Bislett i Oslo på 1980-talet, snarare dolde än motarbetade dopning.

– Vi fick betalt för att göra dopningsprov, vi som han visste var odopade. Så han har väldigt mycket att berätta om redan som ordförande och kanske ska låta oss som tävlat och varit rena få behålla våra grejer, säger Patrik Sjöberg till Radiosporten.

”Det är bara påhitt”

Svein-Arne Hansen tillbakavisar för Sveriges Radio kraftfullt Patrik Sjöbergs anklagelser.

– Det är bara påhitt. Jag har aldrig betalat någon för något dopningstest, Vi har aldrig försökt dölja det. Var han fått det ifrån vill jag gärna veta. Kom med något bevis, vi har jobbat för en ren idrott i alla år och jag har aldrig beskyllt Patrik eller någon annan för att vara dopad eller bett Patrik att ställa upp på dopningstest för att han var ren. Det tycker jag är avskyvärda beskyllningar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.