Sverige illa ute i America's Cup

Foto: Ricardo Pinto/AP/TT
Sverige åkte på en ny tung förlust mot Nya Zeeland i America's Cup på Bermuda.

avTT

SPORTBLADET

Efter domarmissen hoppades svenskbåten Artemis på revansch i returmötet med Nya Zeeland.

Men det blev återigen en tung förlust.

"Det var en jobbig match", säger skepparen Nathan Outteridge.

Svenskbåten Artemis har ett minst sagt tufft läge efter ytterligare två förluster i America's Cup-seglingen på tisdagen.

Dagen innan hade Sverige snuvats på segern mot nyzeeländska Emirates på grund av ett omtvistat straff. Efteråt ursäktade sig domarchefen Richard Slater och sade till tävlingens webbplats att det var ett felaktigt domslut.

Domarna erkände miss

“Vi har haft en diskussion, tittat på andra bevis, annan information och data, och jag tror att om vi skulle gå tillbaks i tiden och fatta det beslutet så skulle vi ge grönt ljus och inte straffa Artemis."

Artemis ställdes mot Nya Zeeland på nytt under tisdagen – men någon revansch blev det inte. Trots svensk ledning under stora delar av racet kunde Emirates knipa poängen.

"Vi gjorde en bra start som vi vann klart. På nästa ben var de aggressiva och försökte trycka bort oss men fick i stället något systemfel på båten som gjorde att de dök. Sedan försökte vi hålla undan men vid toppmärket var det som att vi tappade all kraft och de seglade förbi", säger Artemis skeppare Nathan Outteridge i ett pressmeddelande.

”Tid att analysera”

Och värre skulle det bli. I den viktiga matchen mot Storbritannien fick motståndarbåten en betydligt bättre start och höll undan.

"Det är jobbigt med två förluster i dag och en tuff dag i går. Men nu har vi två dagar ledigt där vi kan analysera detaljer i hur vi seglar och komma tillbaka starkare på fredag", säger Andreas Axelsson som är grinder ombord.

Efter fem förluster är Sverige fyra i tabellen på ynka två poäng – lika många som Japan och Frankrike, som har två respektive en match mindre.

Artemis tävlar nästa gång på fredag när man möter USA och Japan. Grundomgången avslutas på lördag när Artemis ställs mot Frankrike. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling