Seger och utökad ledning i VM för Pontus Tidemand

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: @World Media Agency
Seger och utökad ledning i VM för Pontus Tidemand

Pontus Tidemand fortsätter jakten på VM-titeln.
Med ännu en seger.
– Vi har fått en kanonstart, säger han.

Foto: McKlein
Tidemand och Andersson obesegrade 2017


Tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson inledde han Portugals VM-rally med en tredjeplats i WRC2 efter den första dagen. Han var två sekunder efter finländaren Teemu Sunninen, men långt efter ledande Andreas Mikkelsen, Norge. Under lördagen fortsatte den jämna kampen mellan Tidemand och Suninen, båda två råkade ut för en punktering under den sista sträckan men svenskarna var snabbare med sitt däckbyte och skaffade sig ett försprång på 19 sekunder inför den avslutande dagen.
- Vägarna i Portugal är steniga och uppkörda, särskilt på andra varvet, och pushar man lite är punktering lätt hänt, förklarar Pontus Tidemand.

– Nu hade vi ändå tur i oturen att det inte nämnvärt påverkade placeringarna så spänningen höll i sig till den sista dagen.

Ledning i VM för Pontus Tidemand

Tidemand gick ut som tvåa ett par minuter efter Andreas Mikkelsen under finaldagen och planen var att säkra andraplatsen, men förutsättningarna förändrades snabbt när norrmannen voltade med sin bil och inte ens tog sig i mål. Därmed vann svenskarna även Portugals VM-rally.
- Vi har fått en kanonstart på vår säsong med fyra segrar och det är vi givetvis otroligt glada för. Det är mästerskapet vi kör för och att plocka så många poäng som möjligt i varje tävling är det enda som gäller. Men den här helgen är segern lite bitterljuv eftersom det här inte är sättet man vill vinna på, säger Tidemand som vann i Portugal för andra året i rad.
– Det har varit många stora utmaningar i den här tävlingen. Svårast var omställningen från att köra på den säkra sidan som vi gjorde senast i Argentina, till att vara tvungen att ligga på hårdare och närmare gränsen. Det tog lite tid att komma in i det men att vara i en kamp motiverar och gör att man utvecklas som förare så det var kul.

Ogier vann WRC - leder VM

Tidemand och Andersson har nu tagit maximala 100 poäng på fyra deltävlingar och leder VM, 46 poäng före Teemu Suninen.
- Att öka på ledningen känns riktigt bra. Vi är bara halvvägs men man måste vara med redan från början om man ska ha en chans, säger Pontus Tidemand som var ende svensk att ta sig i mål sedan Emil Bergqvist haft problem med bilen under både fredagen och lördagen.
I WRC-klassen vann VM-ledaren Sebastien Ogier före Thierry Neuville och Daniel Sordo. Det betyder att de senaste årens mästare, Ogier, leder VM med 22 poäng trots att han bytte team inför årets säsong.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC2

WRC