Förbundet: "Trötta på att sporten inte får vad den förtjänar"

SPORTBLADET

För andra gången på fem år tog en ryttare hem Jerringpriset.

En maktdemonstration, om man frågar Ridsportförbundet.

Samtidigt öppnar Henrik Stenson för en regeländring.

– Det är klart att man kan reglera det, säger han.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Peder Fredricson tog i somras OS-silver med hästen All In, då han red felfritt igenom finalomgångarna och endast fick se sig besegrad på tid.

Det räckte till vinst i Jerringpriset med 273 760 av de totalt 790 263 rösterna. Närmast bakom var Henrik Stenson, på 230 229 röster.

Efteråt tar Helena Carlsson, vice ordföranden i Ridsportförbundet, själv upp ämnet ”röstkupp”.

– Det blir alltid en diskussion, att ”nu har de ringt och kuppat igen”. Det var likadant när Rolf-Göran vann för fem år sedan. Vi är trötta på att sporten inte får den uppmärksamhet den förtjänar och blir återigen förvånade över att andra undrar hur ridsporten kan vara så populär. Nu får vi visa vår styrka, säger Carlsson.

Hur har ni mobiliserat när det gäller röstningen?

– Vi har inte mobiliserat mer än att vi har sagt att Peder var nominerad. Jag hoppas att det inte blir samma efterdyningar som när Rolf-Göran tog hem det, utan att man hyllar Peders prestation.

”Inte till bästa idrottaren”

Var det oväntat att Fredricson vann?

– Nej, det tycker jag inte. Anledningen är hyggligt enkel: En miljon svenskar är intresserade av ridsport, en halv miljon rider, och så en fantastisk prestation av Peder, säger Carlsson, som var jublande glad när röstningen stod klar.

– Jag fick uppleva OS-silvret i Rio på plats och fick liknande vibbar nu.

Foto: STEFAN JERREVÅNG

Peder Fredricson själv är glad för stödet.

– Jag visste ju att det fanns en möjlighet. Priset är egentligen inte till Sveriges bästa idrottare, det är ju folkets pris och alla som röstar. Jag var rätt säker på att Stenson och Sarah skulle vara bland de två sista. Samtidigt vet jag hur hästfolk är. De är vana att jobba hårt för att få det de vill, säger han till Sportbladet, och fortsätter:

– Det verkar som att det mobiliserats mycket och det är jag väldigt tacksam för. Att folk ansträngt sig, tagit sin tid och stöttat mig och sporten, det gör mig tacksam.

”Klart att man kan reglera det”

Henrik Stenson ser gärna att man ändrar reglerna i fortsättningen – men deppar inte över ”förlusten”.

– Det är klart att man kan reglera det. Det finns väl olika sätt att komma ifrån att man kan rösta 100 gånger om man vill reglera det, men det är väl en inkomstkälla också som ligger bakom det hela. Det är väl ingen som har något emot det när antalet röster ökar varje gång. Alla de här små gliringarna och skämten är lite så här kul emellan utövare och aktiva, säger han, och fortsätter:

– Vad sa Tony Rickardsson? Jag är inte bitter. Jag tycker att det är den trevligaste idrottsgala jag har varit på. Jag kan inte vara besviken på någonting efter den säsongen jag har haft. Jag har tagit den största segern i min karriär, om man sedan får två eller tre priser kan jag inte vara besviken eller bitter över.

Henrik Stenson vann priset 2014, då hade det svenska golfförbundet mobiliserade rejält.

I år överlät man ansvaret helt till sina medlemmar. Resultatet blev alltså en förlust med cirka 40 000 röster.

– Vi fick rätt mycket kritik då, så vi sa att vi inte ska köra den varianten, nu får de som tycker det är värt att ringa göra det utan att vi trycka på dem. Men visst är det lite förvånansvärt, jag vet inte om golfarna därute tagit det för givet och varit lite hemmalata. Jag menar, 40 000 bakom, det är rätt stor marginal ändå, säger förbundets ordförande, Christer Bergfors.

”En väldigt stor sport”

Radiosportens redaktionschef, Markus Boger, är inte förvånad över utslaget.

– Egentligen inte, nej. Jag tror så här: många är nog lite överraskade, men det handlar nog bara om att ridsporten är en väldigt stor sport i Sverige, många känner nog inte till att den är så stor och har så engagerade supportrar, säger han.

Han avslöjar även att Peder Fredricson ledde omröstningen när galan påbörjades.

– Läget var ganska jämnt och de fick ungefär lika många röster under resans gång. Han ledde, hur som helst, när vi gick in i galan och den höll han, säger Boger.