Norrköping föll tungt borta mot Häcken – tappar mark

Maskerad man stoppades från att storma firandet

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Guldtåget lämnade nog Norrköping under måndagskvällen.

I samband med BK Häckens 3–0-mål rusade en bortasupporter in för att storma firandet – innan personen till sist stoppades.

– Vad syftet var vill jag inte ens veta, säger Johan Schollin, säkerhetsansvarig för IFK Norrköping.

Redan inför avspark kom IFK Norrköpings första smäll under måndagen.

Tränare Rikard Norling hade insjuknat och fanns inte med på bortamatchen mot BK Häcken.

Om det hade någon inverkan på matchen är svår att svara på. Men efter en mållös första halvlek på Bravida Arena blev Norrköping frånsprungna av hemmalaget.

Patrik Wålemark stod för ett drömmål efter 50 minuter när han elegant vred in ledningsmålet med sin vänsterfot och fem minuter senare kontrade Leo Bengtsson in tvåan.

Maskerad man sprang in

När dryga kvarten återstod råkade Henrik Castegren styra in Leo Bengtssons inlägg i eget mål fram till 3–0.

I samband med firandet vid bortalagets fans rusade en maskerad supporter ner mot planen, men lyckligtvis stoppades han av IFK Norrköpings egen SLO (supporterkoordinator) precis innan supportern var på väg att attackera spelarna.

– Det är självklart totalt oacceptabelt. Vad syftet var vill jag inte ens veta. Jag vet inte vad man ska säga, säger Johan Schollin, säkerhetsansvarig för IFK Norrköping.

Det är er SLO som brottar ner honom, vad säger du om hans agerande?

– Jag tycker han gör ett fantastiskt agerande där. Jag vet inte vad den här supportern ville, men han hann inte speciellt långt. Det jag vet är att den som var längst in på planen och blev nedbrottad tog polisen hand om.

Är personen gripen?

– Det antar jag att han är. Rent spontant gissar jag man kommer häva det när man gjort förhör och så där. Så var det tar vägen vet jag inte.

Inga tendenser till några förklaringar från supporterhåll?

– Nej, tvärtom. När jag pratar med folk där borta förkastar dom också hans beteende och undrar vad han håller på med, i alla fall dom jag pratat med.

Matchen avbröts tillfälligt i närmare fem minuter innan den kunde återupptas.

När spelet kom igång igen hann Joona Toivio och Patrik Wålemark fylla på fram till 5–0 (!) innan slutvisslan ljöd.

Förlusten gör att det förmodade guldtåget gått för Norrköping. Med sju matcher kvar att spela är det fem poäng upp till trion som delar på serieledningen och däremellan finns även Elfsborg.

– Det känns konstigt att se 0–5 på anslagstavlan. Vi öppnar upp oss extra mycket när vi fortsätter gå framåt. Killarna vill så mycket. Det svänger mycket om tabellen. Det är jämnt. Nu har vi förlorat med 5-0 då är det svårt att prata om SM-guld, säger Norrköpings assisterande tränare Kim Hellberg.

Jonathan Levi var rak med vad han kände:

– Det är torsk med 5-0 och vi får be om ursäkt till alla som har en blåvitt stjärna till hjärta. Det här är så klart inte acceptabelt. 

– Deras tränare ska inte bli coach of the year för att han gör något i paus för så var det inte. Efter 1-0 går tåget och det är skämmigt att stå här och behöva förklara att vi har förlorat med 5-0, säger Levi.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.