William Poromaa

Poromaa tvingades lämna lägret i Italien

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

William Poromaa, 20, hann inte mer än landa i Italien innan han åkte hem.

Därmed missar han ännu ett höghöjdsläger med landslaget.

– Första natten kände han lite i luftrören, säger landslagschef Anders Byström.

Det svenska skidlandslaget befinner sig på över 3000 meters höjd i Val Senales, Italien, på ett sista läger inför säsongen som inleds med Sverigepremiär om en tre veckor.

Redan på förhand stod det klart att flera åkare skulle stanna hemma på grund av sjukdom, skada eller träningsbelastning. Därför satte sig aldrig Frida Karlsson, Calle Halfvarsson, Linn Svahn eller Maja Dahlqvist på flyget ner.

Och precis när laget landat kom nästa återbud.

Bara efter en dag på höjden tvingades William Poromaa, som även missade hösten läger i franska Font Romeu, kasta in handduken.

– Han kom ner hit och första natten kände han lite i luftrören, bihålorna, och då tog vi en dag där han fick känna på det här. Vi tyckte inte det blev så mycket bättre, så då var det lika bra att åka hem för det tar tid på höjd att återhämta sig också. Det kan bli så där i bland när man har rest och kommit på höjd att det känns lite i luftvägarna. Det var ingen fara, han åkte hem och kände sig inte dålig eller så, säger landslagschef Anders Byström.

Kommer han kunna träna på som vanligt på hemmaplan?

– Jag har inte pratat med han i dag, men blir det inte värre kan han det.

Just den här säsongen är det kanske extra viktigt att få sin tid på hög höjd för skidåkarna. OS i Peking avgörs nämligen på närmare 2000 meters höjd. Byström är dock inte speciellt orolig för Poromaa, som förvisso ännu inte är uttagen.

– Det innebär inte så mycket. Han får ju dagar ändå under juluppehållet och blir han uttagen till OS kommer vi ju vara i över tre veckor på höjd innan så acklimatiseringen kommer han få. Det han tappar är ju att få träna på just den här höjden och känna hur kroppen utvecklar sig efter ett visst antal dagar. hAn är ju ung så han kommer få många tillfällen till det framöver.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

William Poromaa
Publisert:

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Bara patetiskt – ta bort!”

ÄMNEN I ARTIKELN

William Poromaa

Calle Halfvarsson

Svenska längdlandslaget

Linn Svahn