Medaljhoppet David Mobärgs okända skada: ”Stressande”

Med två världscupsegrar i bagaget har skicrossåkaren David Mobärg, 22, seglat upp till ett av Sveriges medaljhopp i OS.

Bara månader efter det tuffa beslutet att operera knäet.

– Det var några jobbiga dagar, säger Mobärg.

David Mobärgs försäsong blev inte som han hade tänkt sig.

En enklare meniskskada tvingade honom att till ett tufft beslut: operera med risk för lång rehab eller inte operera och hoppas att det går att åka på?

– Just då var det stressande. Det var några jobbiga dagar när jag behövde tänka igenom både fördelar och nackdelar tillsammans med våra medicinska experter.

Hur viktigt var det att ha deras stöd?

– Om man inte hade de så hade det varit väldigt svårt.

”Vet inte hur såna operationer går”

Vid sin sida både i backen och utanför har han allt som oftast storebror Erik Mobärg, som också är uttagen i den svenska OS-truppen.

– Det är klart att det är ett stressmoment och ett extra stort sånt när man går in i en OS-säsong. Man vet inte hur såna här knäoperationer går, säger Erik när lillebrors operation kommer på tal.

– David hade ganska bra rehabiliteringsperiod och det blev inte så mycket tid borta ändå. Det är kul att se att han tar sig tillbaka.

Två månader som egentligen var tänkta att ägna åt skidåkning fick spenderas på gymmet.

– Jag fick in mycket fysträning under den perioden också och det var nog bra för mig. Jag kunde bygga upp kroppen och bli starkare. Så här i efterhand känner jag att det var rätt beslut, säger David. 

Vunnit dubbla tävlingar

Han var tillbaka till tävlingarna i Val Thorens i november. Med en blygsam 44:e plats som bästa resultat.

– Ja, det var en knackig försäsong så jag hade en liten startsträcka. Men jag har hittat rätt i min skidåkning nu, säger 22-åringen.

En kort startsträcka. Redan i sin andra tävling, i schweiziska Arosa, tog han karriärens andra världscupseger. Den tredje kom för en vecka sen i kanadensiska Nakiska och gör att Sandra Näslund inte är det svenska medaljhoppet i skicross i Peking.

Herrarnas skicrosstävlingar körs 18:e februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN