Publicerar brev från försvunna Peng Shuai: ”Allt är bra”

WTA: ”Svårt att se att hon skrivit det”

Kinesiska ex-tennisstjärnan Peng Shuai har varit försvunnen i över en vecka.

Nu publicerar den kinesiska tv-stationen CGTN Europe ett brev som uppges vara skrivet av Shuai.

Jag är inte försvunnen, och inte heller otrygg. Jag har bara vilat upp mig hemma och allt är bra”, går att läsa i brevet.

För en dryg vecka sedan publicerade Peng Shuai ett inlägg i sociala medier där hon riktade anklagelser om sexuella övergrepp mot tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli.

Inlägget var snabbt borttaget och sedan dess har ingen hört av den tidigare tennisstjärnan.

Fram tills nu.

Under onsdagen publicerade tv-stationen China Global Television Network Europe ett brev, signerat ”Peng Shuai” som dementerar anklagelserna och riktar kritik mot tennisorganisationen WTA:s agerande.

Peng Shuai.
Peng Shuai.

Hallå allihop, det här är Peng Shuai. Den senaste tidens nyheter som publicerades på WTA:s officiella hemsida har varken bekräftats eller verifierats av mig och har släppts utan mitt samtycke. Innehållet, inklusive anklagelserna om sexuellt övergrepp, stämmer inte.”

Svaret: ”Svårt att se att hon skrivit detta”

Enligt brevet vill signaturen att all nyhetsrapportering från WTA:s sida hädanefter ska gå genom denne.

Jag hoppas kunna marknadsföra kinesisk tennis med er alla om jag får chansen i framtiden. Jag hoppas kinesisk tennis blir bättre och bättre.

Brevet väcker dock kritik hos WTA:s ordförande Steve Simmons som är tveksam till det hela.

Meddelande som släpptes i dag av kinesisk statsmedia gör mig bara mer orolig. Jag har svårt att Peng Shuai skrivit brevet vi tagit emot. WTA och resten av världen behöver oberoende bevis på att hon är i säkerhet”, skriver Simmons i ett uttalande.

Han skriver vidare att han återupprepande gånger försökt ta kontakt med Peng Shuai, utan att lyckas.

Kvinnors röster måste höras och respekteras, inte bli censurerade”, slår Simmons fast.

Osaka: ”Chockas av situationen”

Sedan den tidigare världsettan i dubbel försvann har flera tennisprofiler gått ut i media och uttryckt oro för hennes säkerhet.

Jag hoppas verkligen att allt är okej med henne”, skriver förre svenska proffset Sofia Arvidsson i ett sms till Sportbladet.

Även superstjärnan Naomi Osaka är orolig.

Censur är aldrig ok, jag hoppas att Peng Shuai och hennes familj är i trygghet och ok. Jag chockas av situationen och skickar kärlek och ljus hennes väg”, skriver Osaka på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln