Berättar om hatet inför guldstafetten

Publicerad 2022-02-16

ZHANGJIAKOU. Laguttagningen inför damerans skidskyttestafett väckte känslor.  

Så pass mycket att tränaren Johannes Lukas nu berättar om mejlen och kommentarerna han fått ta emot. 

– Jag blir irriterad och funderar på hur folk ens kan skriva och säga sådana saker till oss, säger Lukas efter lagguldet. 

Följ ämnen
Skidskytte

Det är en märkbart rörd svensk huvudtränare som kommer till den mixade zonen efter att hans damlag kört hem ett OS-guld.

– Jag är så otroligt stolt, det är en mäktig känsla. Vi har ett brutalt bra lag, vi visste att vi kunde vinna men sen ska alla göra jobbet också. Det betyder så otroligt mycket att de klarar det. Att vinna OS-guld i lag är det största man kan vara med om, säger Lukas.

Gav starka reaktioner

Inför laguttagningen till damernas stafett sågs Hanna Öberg, Elvira Öberg och Linn Persson som givna. Den sista platsen slogs Mona Brorsson, Anna Magnusson och Stina Nilsson om. Valet föll på den förstnämnda något som fick Johannes Lukas mejlkorg att brinna till.

– Jag tror att jag är väldigt cool för min ålder, det här är också mitt första OS som huvudtränare. Men jag blir ändå irriterad för att jag får många mejl om laguttagningarna och man funderar på hur folk ens kan skriva och säga sådana saker om andra aktiva till oss. Vi har sett de aktiva, vi funderar väldigt mycket på vad vi gör och vi visar idag att laguttagningen var helt rätt, säger den 28-åriga tränaren och fortsätter. 

– Jag har full respekt att folk är engagerade i Sverige men det finns ändå kommentarer och mejl som inte är bra, det måste jag säga. 

Johannes Lukas firar OS-guldet.

Känt av tunga pressen

Precis innan OS annonserade skidskytteförbundet ut att Johannes Lukas tillsammans med övriga tränarstaben skrivit på ett nytt fyraårskontrakt. Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz delar boende med Johannes i OS-byn och har sett tränaren våndas under OS. 

– Han har väldigt mycket press på sig och inför damernas stafett märkte jag att han var väldigt tagen. Det var mycket som stod på spel. Men vi klarade det och nu tycker jag att han måste vinna Årets ledare på Idrottsgalan nästa år och inte bara vara nominerad, säger Chabloz som själv hade hotat med att simma hem från Kina om det inte blev medalj i stafetten. 

Det återstår två tävlingar för skidskyttarna på OS i Peking, både damerna och herrarna ska köra masstart i helgen och enligt Lukas är allt möjligt där. 

– Jag känner bara nu jävlar, nu kör vi hela vägen. Allt som kommer nu är en bonus. Jag är otroligt glad, ni kan skriva vad ni vill men jag vill lyfta fram laget. Vi är alla delaktiga i detta och jag är väldigt stolt som tränare, säger en tårögd Johannes Lukas med den svenska flaggan virad runt sig.