OS-hoppets ovisshet över: ”Legat och funderat”

Oskar Svensson mot OS trots ryggskada

Skadan i ryggen finns kvar, men med hjälp av rätt åtgärder närmar sig Oskar Svensson OS-formen.

Sprintspecialisten medger att det varit en oviss tid, men att han nu känner sig stärkt.

– Det har inte blivit några bakslag efter Touren, säger han.

Oskar Svensson slog igenom på allvar förra året när han vann sprinten i Val di Fiemme i Tour de Ski.

Det var på samma stadion som han i början av det här året hittade tillbaka till känslan av att lita på en stark kropp.

Den klassiska masstarten på 15 kilometer blev ett lyft. Sprintspecialisten Oskar Svensson kom på 13:e plats och mörka moln från hans natthimmel skingrades.

– Jag har legat och funderat lite om kvällarna här på rummet kring vad man ska hitta på. Det har känts lite hopplöst, sa Oskar Svensson efter det loppet.

”En liten chansning”

Efter beskedet har formen fortsatt peka uppåt. Och det viktigaste av allt: ryggen har inte reagerat negativt.

– Det var en liten chansning att börja tävla när man inte visste hur den skulle reagera. Men det har funkat väldigt bra. När jag försökte köra på tidigare i höstas märkte man att det blev sämre igen. Men nu har det funkat bra, säger 26-åringen när Sportbladet når honom inför stundande OS-avresa.

Under fredagen inleder han slutfasen inför OS. Landslaget arrangerar en interntävling för OS-åkarna i Östersund och Oskar Svensson kommer att stå på startlinjen i den hårda blåsten.

Oskar Svensson.
Oskar Svensson.

– Jag kan tänka mig att de kommer att göra det så tävlingslikt som möjligt. Det är viktigt att få de här heaten. Man kan inte kliva in i mästerskap och inte vara säker på positionering, säger han.

Orosmolnet: skadan finns kvar

Rehabilitering och rörlighetsträning har varit nycklar inför comebacken i december. När kroppen väl svarat har Oskar Svensson fått bygga den mentala tron på att ryggen ska hålla.

– Jag har märkt på både träning och tävling att det är svårt att gå på hundra procent. Det tar tid att få bort de tankarna, men nu känns det positivt. Man måste få många pass innan man vågar lita på kroppen igen men nu har jag kommit till den punkten att jag klarar det. Jag kan köra spurter eller intervaller utan att behöva tänka att behöva hålla igen, säger han.

Skadan finns dock fortsatt kvar, vilket innebär att att han är extremt noga med alla förberedelser inför mästerskapet i Peking.

– Det är fortfarande en typ av skada, en disk som buktar och ligger fel. Men så länge den ligger på rätt ställe  och allt funkar runtomkring går det bra.

Det låter ändå skört inför ett mästerskap?

– Får man ett bakslag är det klart att man kan förvärra skadan. Samtidigt är det inte OS så ofta, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.