Ystad svenska mästare efter makalöst drama

Skövde trodde de hade fixat en femte avgörande.

Men segermålet i sista sekunden dömdes bort och i stället blev Ystads IF svenska mästare för första gången på 30 år efter en makalös rysare med dubbla förlängningar och shootout.

– Jag var gråtfärdig efter matchen. Det är så mycket större än en själv, det är så många vita som väntat så länge, säger tränare Oscar Carlén.

När Ystads IF vann SM-guld 1992 var Per Carlén lagets stora stjärna. Nu har sonen Oscar Carlén coachat handbollsnästet till guld igen.

Efteråt stod de tillsammans på innerplan. Carlén senior med matchtröjan från 1992 och Oscar med tårar i ögonen.

– Det är magiskt, en hel stad som väntat så länge på att vinna guld. Tankarna bara svävar iväg. På något sätt löser vi det här, helt underbart, säger guldtränaren som försökte summer tankarna efter ett drama som inte liknar något annat.

Ryckte efter rött kort

Ystad drev matchen i en jämn första halvlek, trodde kanske att man hade guldryckt i mitten på andra halvlek när man gick från 24–22 till 27–22 med kvarten kvar.

Men trots att veteranen och spelande tränaren Kristian Svensson i Skövde fick rött kort i samma veva så vägrade Skövde att ge sig.

Henrik Signell tog timeout, manade på sitt lag och sa att ”fem mål är ingenting, det är mycket tid kvar”. Mycket riktigt, Fabian Norsten gjorde några viktiga räddningar och man utnyttjade en Ystads-utvisning till att gå ifatt till 30–30 med fyra minuter kvar.

Väntade för länge på att avgöra

Trots en utvisning på Skövdes Dan Beck-Hansen lyckades man hålla till lika på 32 med 40 sekunder kvar.

Ystad fick ett sista anfall för att säkra guldet – men i stället kastade man bort bollen med sex sekunder kvar och Jack Thurin sprang ensam mot Ystadmålet och satte 33–32. Trodde alla.

Domarna pekade på mål, Skövde segerjublade men Ystad protesterade och menade att matchklockan tickat upp på 60 minuter innan skottet. Och efter en överläggning med sekretariatet fick man rätt.

– Det här är helt sjukt, säger C Mores Jennie Linnéll om dramatiken.

Dramat fortsatte i första förlängningen där lagen följdes åt igen. Skövde kastade bort bollen när man kunde ordna en tvåmålsledning och när Ystad fick ett nytt anfall för guld med 30 sekunder kvar stod Skövde emot igen och det blev en andra tiominuters-förlängning.

Avgjorde i shoot out

Men inte ens då gick det att skilja lagen åt. Både Skövde och Ystad fick ett avslut vid ställning 42–42 men missade och i stället avgjordes allt på handbollens nya shootout-format, en slags frilägesstraffar.

Matchens bästa spelare, Skövdes 14-målsskytt Viktor Hallén, drog sin ribba ut direkt och sen tog Ystad ett guldgrepp man inte släppte. När Julius Lindskog Andersson satte det femte friläget var den 30-åriga guldtorkan över.

Kim Andersson har varit med om mycket men till och med han var helt tagen.

– Obeskrivligt, det är så jävla stort. Vi får vinna på det här sättet. Vi har både en och två chanser att avgöra tidigare, det är så jävla stort.

Oscar Carlén fick sjunga segersång inför ett vitt hav på läktaren.

– Det är svårt att beskriva vad det här betyder, det betyder så oerhört mycket.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.