Niclas Ekberg bänkad hela matchen – hjälte ändå

KÖLN. Niclas Ekberg bänkades hela matchen.

Ändå blev han hjälte för sitt Kiel i bronsmatchen i Champions League mot Veszprem.

Svensken kom nämligen in och satte fyra viktiga straffar.

– Påminde lite om EM-finalen va, flinar han efteråt.

Bronsmatcher kan vara mycket avslagna tillställningar.

Men matchen om tredjeplatsen i årets Champions League var allt annat än avslagen.

Inför 20 000 på läktarna och en mäktig ljudkuliss i Köln spelade Veszprem och Kiel en högoktanig rysare som gick till straffar (som följde direkt på ordinarie tid sedan förlängningen strukits).

Matchen var också en svenskduell mellan Andreas Nilssons Veszprem och Niclas Ekbergs Kiel.

Men det blev inte så mycket till blågul duell på planen.

Bänkades för talangen

Efter gårdagens semifinalförlust mot Barcelona sågade Ekberg sig själv i Sportbladet.

– Det är för jävligt. Jag gjorde min sämsta match för säsongen i en sådan här viktig match, sa 33-åringen som till slut, och för ovanlighetens skull, blev utbytt i slutet av matchen efter för många missade skott.

Kiels tränare Filip Jicha verkade överens med Ekberg i svenskens omdöme om sin insats. För i bronsmatchen bänkade han sin kantstjärna hela matchen till förmån för unga back-upen Sven Ehrig.

Då ska man veta att Ekberg spelat i princip non-stop i alla CL-matcher han varit tillgänglig i under säsongen.

– Jag har väl bara varit utbytt några minuter, säger han.

Men enligt Ekberg själv handlade det mindre om hans svaga insats i semin och mer om att Jicha ville passa på att i en bronsmatch Ehrig CL-erfarenhet.

– För mig har alltid laget gått före jaget. Och så som Sven gjorde det (fem mål på sex avslut) sitter jag gärna kvar på bänken, säger Ekberg.

Nilsson med sju mål

Ändå fick Ekberg en huvudroll för tre gånger om fick han dra av sig överdragströjan och komma in på planen för att slå straffarna (i mål) i andra halvlek.

De två sista, som också var Kiels sista mål under ordinarie tid, var avgörande för att Kiel kunde ta matchen till straffläggning efter 34–34 vid full tid trots Veszprem-ledning med 28–24 med mindre än en kvart kvar.

Där gav Ekberg sitt lag en skön start med att sätta den första. När sedan Niklas Landin, som var den andre store hjälten för Kiel efter att kommit i gång i slutet av matchen och visat varför han rankas som världens bäste burväktare, räddade tre Veszprem-straffar var det Kiel som kunde jubla till slut.

– Det påminde lite om EM-finalen, va? Sitta på bänken och gå in och skjuta lite straffar (skratt).

Du är inte besviken över bänkningen alltså?

– Skulle jag stå här och vara besviken när vi slagit Veszprem så är det nog lite fel. Men det är klart jag hellre vill spela.

När Sverige vann EM-finalen hade Ekberg just kommit tillbaka från coronakarantän och gick bara in och slog straffarna. Den sista i slutsekunden gav Sverige guldet.

Andreas Nilsson var betydligt mer aktiv på planen än Ekberg. Han var matchens bäste målskytt i paus med fem fullträffar och landade på sju mål på sju avslut efter att satt viktiga 33–32 i slutminuterna. Men det räckte inte till slut.

Barcelona och Kielce gör upp om guldet i finalen klockan 18.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.