”Oförsvarligt att införa ett fluorförbud”

Publicerad 2022-06-22

Tobias Dahl Fenre, vallachef för norska skidskyttelandslaget.
Tobias Dahl Fenre, vallachef för norska skidskyttelandslaget.

Testningen av fluorvalla fungerar inte som det ska.

Nu stämmer Norge in i den svenska skidskyttekritiken mot totalförbudet mot fluorvalla.

– Som det ser ut i dag är det oförsvarligt att genomföra ett fluorförbud, säger Tobias Dahl Fenre, norska skidskyttelandslagets vallachef.

Förra veckan riktades det kritik från svenskt håll mot Internationella skidskytteförbundets (IBU) totalförbud mot fluorvalla. Detta med anledning av att de senaste testerna av kontrollmaskinen av fluorvallaförbudet blev en ny besvikelse.

– Så länge de inte har ett kontrollsystem som fungerar så är vi väldigt kritiska. Vi har fått vara med på resan och känner att vi är inte där ännu och ganska långt därifrån. Vi ser att man med väldigt enkla medel kan få igenom skidor, sade Johan Wåhlström, utvecklingschef i svenska skidskyttelandslagets vallateam, till TT.

”Blir inte rättvisa tävlingar”

Kritik riktas nu också från norskt håll.

– Som det ser ut i dag är det oförsvarligt att genomföra ett fluorförbud. Om det blir så kan jag inte garantera att det blir rättvisa tävlingar, säger Tobias Dahl Fenre, norska skidskyttelandslagets vallachef.

Tidigt i våras testades de tänkta kontrollmaskinerna i Bruksvallarna och i norska Sjusjøen – med dåligt resultat. Nyligen kom samma besked när en ny version av kontrollmaskinerna testades i österrikiska Ramsau, med internationella vallaexperter från skidor och skidskytte på plats.

Risken finns att åkare skaffar sig en otillåten fördel genom att åka på fluorvallade skidor.

– I våras upptäckte vi vid tester på Sjusjøen att det är lätt att dölja fluor med fluorfri vallning. Det vi då inte fick bekräftat där, var om det är går att upprepa, och om det var en konkurrensfördel att täcka för fluorhaltig vallning. Det fick vi bekräftat i Österrike, säger Tobias Dahl Fenre.

För lättlurad

Även norska längdlandslagets vallachef, Stein Olav Snesrud, är besviken över resultaten i Ramsau.

– Vi var optimistiska när vi åkte ner gällande hur det skulle fungera, men vi såg att det är för lätt att lura testmaskinerna och lite för lätt att få falskt positiva svar. Vi ser att det här faktiskt är en större utmaning än vi trodde, säger han.

IBU meddelade i tisdags att man kommer att genomföra nya tester av kontrollmaskinen i juli tillsammans med de nationella förbunden. Efter det kommer ett slutgiltigt beslut att tas om man kommer att införa ett förbud mot fluorvalla nästa säsong.

Tobias Dahl Fenre säger att han tror att det finns två vägar att gå.

– Att lägga väldigt lång tid på att få systemet att fungera, eller att ha en övergångsperiod med mycket kaos. Man kanske bara måste hoppa direkt in i det. säger han.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln