Tränaren väcker avsky: ”Stäng av honom på livstid”

Ilska i handbollsvärlden efter bilderna på Gheorghe Tadici

Gheorghe Tadici slungade sin egen spelare mot bänken.

Nu höjer flera svenska handbollsprofiler rösten för att den 69-årige tränaren måste stoppas.

– Ett rövhål och en kvinnomisshandlare, säger Per Johansson.

Den rumänske handbollstränaren är åter i rampljuset för hur han behandlar sina spelare.

Flera klipp har spridits från ligamötet mellan Zalău och Vâlcea i förra veckan där Gheorghe Tadici, tränare för Zalău, tog tag i en av sina spelare, skrek mot henne innan han slungade i väg henne mot bänken.

Den tidigare landslagskaptenen Sabina Jacobsen, 32, spelar för Dunarea Brăila i den rumänska ligan.

– Det har pågått i många år och han har behandlat sina spelare så här i många år också. Det är inte första gången det här händer och han får tyvärr fortsätta, förbundet gör tyvärr inget åt situationen, han har fortfarande mycket makt i förbundet och kan påverka domare och sådant också, säger hon.

”Tragiskt”

Vad tänker du om att han får fortsätta som han gör?

– Det är självklart tragiskt, det borde inte få fungera så. Man känner väl en uppgivenhet att det bara får fortsätta helt enkelt. Alla lag i Rumänien vet att i Zalău så betalar man domarna. Det finns hur mycket bevis som helst på matcher där domarna dömer mot det andra laget varje gång. Det är alltid Zalău som får fördel när de får hemmaplan, det är väldigt konstigt att det fortsätter år efter år efter år och att han har den makten på hemmaplan. Men som sagt, förbundet gör inget åt situationen, det är någonstans där jag känner att det måste börja, det är förbundet som måste ta ansvar för detta och inte låta honom bete sig som han gör.

Tadici har fortfarande ett starkt grepp om den rumänska handbollen och var även förbundskapten under många år. Dessutom är hallen i Zalău uppkallad efter honom. Han kom nyligen tillbaka från en fyra matchers lång avstängning (som skulle varit åtta, men som överklagades) för kvinnoförnedrande våld både psykisk och verbalt – riktat mot sina egna spelare.

– Det snackas mycket, jag tror inte det är inte någon utländsk spelare som skulle gå till det laget, definitivt inte. Det är nästan bara rumänska spelare som är där. Jag kan inte förstå hur man vill spela under honom, säger Jacobsen.

”Pennalisten slår till igen”

Precis som Jacobsen har även Per Johansson ett förflutet i CSM Bukarest (Jacobsen två år i Bukarest tidigare) som tränare. 51-åringen är i dag tränare för ryska Rostov-Don, men har inte missat situationen när Tadici slungade sin egen spelare mot bänken.

Per Johansson.
Per Johansson.

– Pennalisten Tadici slår till igen. Mannen med de små pungkulorna fortsätter. Ett sådant rövhål och kvinnomisshandlare. Stäng av honom på livstid, dundrar Johansson.

– Jag läser hur en del jämför honom med Trefilov (Jevgenij, den framgångsriktade men beryktade, ryske ex-förbundskaptenen). Trefilov var inte alls på det sättet, han är faktiskt väldigt omtyckt av sina spelare.

Tomas Ryde har tidigare tränat CSM Bukarest och varit rumänsk förbundskapten.

– Han är en psykopat som har lyckats få med sig en del människor för att fortsätta att utföra sin gärning som bara gagnar honom själv. Han misshandlar spelare, han kränker sin sportsliga omgivning. Kort och gott förstör han rumänsk tjej- och damhandbollsframtid genom sina korrupta handlingar som till exempel läggmatcher och genom att muta domare, säger Ryde.

”Slog mig – frågade varför jag grät”

En av världens bästa mittsexor, Crina Pintea, som i dag spelar i ungerska superklubben Györ har tidigare haft Tadici som tränare och vittnat om hur han behandlar människor.

– Tadici slog mig vilket fick mig att börja gråta, sedan frågade han varför jag grät, sa hon i en intervju för två år sedan.

Norske Bent Dahl är tränare för Vâlcea, laget som Zalău ställdes mot i förra veckan – och han har även ett jobb inom det rumänska förbundet.

– Jag hoppas att disciplinnämnden fattar rätt beslut, säger Dahl.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN