Klart: Sverige får VM i längdskidor 2027

Frida Karlsson, Jonna Sundling, Linn Svahn och de andra stjärnorna kan sikta mot VM på hemmaplan om fem år.

Under onsdagskvällen stod det klart att Falun arrangerar mästerskapen ännu en gång.

– Vi är glada och stolta, säger kampanjledaren Ulrika Back Eriksson.

Sverige var det enda landet som ansökte om VM, så arrangörerna från Falun satt kanske inte och bet på naglarna.

Men under onsdagskvällen kom i alla fall det slutgiltiga beskedet på internationella skidförbundets kongress: Sverige får arrangera VM i längdskidor 2027.

– Vi är redo. Vi är redo för att börja jobba mot 2027 och vi är glada och stolta över det här tillkännagivandet. Välkomna till Falun 2027, säger kampanjledaren Ulrika Back Eriksson på scenen under kongressen.

Skid-VM 2027 till Falun

Världsmästerskapen i nordisk skidsport – som mästerskapen egentligen heter – arrangeras alltså i Falun om knappt fem år. I mästerskapen ingår backhoppning och nordisk kombination utöver längdskidor.

Calle Halfvarsson kommer vara nästan 38 år när mästerskapet startar.

– Det här var ett besked som kanske förlänger min karriär, nu får jag göra ett ärligt försök i fem år till sen får vi se om det går eller inte, men det blir en häftig utmaning, säger han till SVT.

Vintern 2023 går VM i slovenska Planica och två år senare är Trondheim arrangör. Senaste gången som Sverige arrangerade VM var 2015 och även då hölls mästerskapen i Falun. Staden har också arrangerat VM 1954, 1974 och 1993.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln