Här börjar Nils van der Poel sitt nya liv

Av: 

TT

Skridskorna har han lagt på hyllan. Nu slipar Nils van der Poel sina argument i föreläsningar för näringslivstoppar istället.

– Man kan betala ett överpris för sin dröm, förklarade han när Företagarna i Kungälv hade sin årliga Näringslivsgala på Havshotellet i Marstrand i helgen.

Det är vår i luften. Pandemirestriktionerna är över. Och livet återgår sakta till det normala. Företagarna i Kungälv samlas till gala för att utse årets företagare i kommunen. Rekordmånga har anmält sig.

Det stora dragplåstret är Nils van der Poel. Efter dubbla OS-guld och världsrekord på 10 000 meter skridsko är han eftertraktad som föredragshållare.

– En ung person som har en sån tydlig egen målbild. Och han står för den fullt ut utan att bli dryg. Det är ett signum, säger Roger Boström, vice ordförande i Företagarna i Kungälv.

I en timme bjuder van der Poel publiken på en blandning av anekdoter från sin karriär och livsvisdom om målsättningar och misslyckanden.

– Det är inte lätt att tala inför en publik när alla redan vet hur min berättelse slutar, inleder han och drar ner kvällens första skratt.

Vem vill inte ha en selfie med Nils van der Poel. Många flockas runt honom när föredraget är över.
Vem vill inte ha en selfie med Nils van der Poel. Många flockas runt honom när föredraget är över.

”Något helt annat”

Han har publiken i sin hand. Han trollbinder dem när han vankar fram och tillbaka över scenen och gestikulerar.

– Det motsvarande inte mina förväntningar. Det var något helt annat och så mycket mer, säger Camilla Gillholm, VD och ägare av en livsmedelsbutik efteråt.

– Han talade om att inte bara sätta upp mål utan också titta på vilka mål jag inte vill ha. Det är viktigt för mig både i företagandet och när jag tänker på mina egna barn.

Efter framgången i Peking strömmade förfrågningarna in. Nu försöker Nils van der Poel att forma sitt nya liv. Långt borta från skridskoovalerna och jakten på mästerskapsmedaljer.

Riktigt var det till slut landar vet han ännu inte. Men han är redo att testa och pröva. Föredragen är en del. Han har en mängd bokningar redan.

Det stora dragplåstret vid Näringslivsgalan är Nils van der Poel. Efter dubbla OS-guld och världsrekord på 10 000 meter är han eftertraktad som föredragshållare.
Det stora dragplåstret vid Näringslivsgalan är Nils van der Poel. Efter dubbla OS-guld och världsrekord på 10 000 meter är han eftertraktad som föredragshållare.
"Man kan betala ett överpris för sin dröm", förklarade Nils van der Poel när Företagarna i Kungälv hade sin årliga Näringslivsgala på Havshotellet i Marstrand i helgen.
"Man kan betala ett överpris för sin dröm", förklarade Nils van der Poel när Företagarna i Kungälv hade sin årliga Näringslivsgala på Havshotellet i Marstrand i helgen.

Tänka framåt

– Det kanske håller i ett år att åka runt och prata om vad jag lärde mig på resan fram mot att bli bäst i världen på att åka skridsko, säger han.

Han inser samtidigt att han måste tänka bortom det året. Hans framgångar har skapat många kontakter och öppnat många dörrar.

Han pryar i en styrelse på ett företag för att se och lära. Och kan tänka sig sådana uppdrag i framtiden.

Men att börja läsa på Handels och skaffa sig formell kompetens som företagare är inte aktuellt. I alla fall inte nu.

– I dagsläget är jag inte intresserad av att utbilda mig. Jag tror det kommer att vara mycket fokus på karriären det närmast åren. Att göra karriärmässigt smarta val, innan jag hittar en vardag som det blir mer lunk igen, säger han.

– Det kommer att ge sig.

Utveckla fjällturism

Han har just skrivit ett nytt sponsorkontrakt med ett företag som driver fjällanläggningar och ska hjälpa dem att utveckla fjällturism.

– Jag ska organisera träningsläger på flera av deras destinationer. Sprida idrottsglädje i fjällen, säger han.

Och han har fortfarande kvar en anställning i försvaret. Och sedan är han eftertraktad för olika PR-jobb.

– En del handlar om att fronta en produkt, andra om att hjälpa till att utveckla koncept. Och en del att göra bägge två.

Numera sköter han det mesta förhandlandet på egen hand. Och verksamheten sker inom ramen för ett bolag han startade för ett drygt år sedan. I och med att han avslutade sin karriär som idrottsman avslutades också samarbetet med managern Bo Johansson.

– Det var naturligt när jag inte längre är elitidrottare, säger han.

Och sen är han jagad av alla möjliga tv-bolag som vill att han ska ställa upp i olika program.

– Säg det program som inte hört av sig, säger han och skrattar.

Nej till det mesta

Men han säger nej till det mesta.

Tillbaka till Marstrand och näringslivsgalan. Roger Boström är tydlig med varför han tänker att Nils van der Poel har alla möjligheter att lyckas med det han nu företar sig.

– Vi ville gärna ha en framstående idrottsmän som talare för vi tycker att det finns en stor likhet mellan att sätta upp tydliga mål och leva upp till dem som idrottsman och det vi gör som företagare. När du driver företag måste du vara målmedveten och ha uthållighet. Hans syn stämmer väl med att vara företagare, säger han.

Nils van der Poel har just börjat sin nya resa.

– Exakt var allt det här slutar vet jag inte, men det känns inte som att det är slutet som är det mest intressanta heller, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.