Johnsrud Sundby påkörd av skoter under lopp

”Det värsta som kan ske”

SPORTBLADET

Martin Johnsrud Sundby fick en obehaglig överraskning i Birkebeinrennet.

Med drygt två mil kvar av loppet blev han påkörd av en skoter.

– Jag var inte speciellt glad. Men det kanske ni förstår, säger Sundby till NRK.

Foto: SVT Play

Incidenten inträffade efter en och en halv timmes skidåkning – drygt två mil från mål. Tv-sändningen följde tvåan i loppet, Simen Östensen, men lämnade sedan för att kolla till Martin Johnsrud Sundby som låg i ledning.

Körde på Johnsrud Sundby

Kameramannen sitter på en snöskoter, som gasade på rejält för att komma fram till Johnsrud Sundby. Men det blev inte så lyckat. Skotern kom helt fel och körde in i norrmannen som föll i snön.

– Vi vet inte i detalj vad som har hänt. Det är naturligtivs oturligt att det sker. Det finns ett spår till vänster för snöskotern och troligtvis har Johnsrud Sundby bytt det spåret utan att höra skotern. Men oavsett vad är det snöskoterns fel, inte Sundbys, säger David Nilsson, administrativ chef för Ski Classics, till vg.no.

– Ur vår synvinkel är det här det värsta som kan ske. Att någon i personalen påverkar det sportsliga, det är en allvarlig situation, säger Nilsson till Aftenposten.

”Det kanske ni förstår”

Johnsrud Sundby blev av förståeliga skäl riktigt förbannad.

– Jag var inte speciellt glad, nej. Men det kanske ni förstår, säger Sundby till NRK med ett brett leende.

Men norrmannen klarade sig utan skador. Staven tog däremot stryk. Men behöll sin ledning, utökade avståndet och vann till slut loppet.

– Jag tänkte: ”Nu går all utrustning åt helvete”. Jag bröt min stav, men det löste sig, säger Sundby till NRK.

Johansson Norgen tvåa

På damsidan av norska motsvarigheten till Vasaloppet – som går 54 kilometer från Rena till Lillehammer – vann Justyna Kowalczyk stort. Polskan var drygt fyra minuter före tvåan Britta Johansson Norgren som dock leder långloppscupen stort totalt.

ARTIKELN HANDLAR OM