SVT-experten: ”Jag blev hotad till livet”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

SVT-experten Anders Blomquist var starkt kritisk mot det finska landslaget under dopningsskandalen i VM 2001.

Nu berättar Blomquist att han möttes av mordhot.

– Jag blev en väldigt hatad person av många finländare under en lång tid, säger han i SVT:s sändning.

Skid-VM är tillbaka i Lahtis, platsen där finsk längdskidåkning skakades av sin största skandal någonsin år 2001 då totalt sex åkare åkte fast för dopning.

Redan då var Anders Blomquist expert i tv och i ett tidigt skede riktade han skarp kritik och tydliga misstankar mot att skandalen var större än det rapporterades om inledningsvis.

– Jag hade haft känslan av att skidsporten var på väg åt helt fel håll, säger han i SVT.

”Blev väldigt hatad”

Efter sina uttalanden möttes Blomquist av mordhot.

– Ja, jag fick mordhot. Vi var ju tydliga, när Jari Isometsä fälldes var vi ute i ett tidigt skede och tog tydlig ställning om att det här förmodligen inte är allt, vi sa att det säkert finns mycket mer och att vi inte trodde på det finska landslagets förklaring. Jag blev ju mordhotad, jag blev en väldigt hatad person av många finländare under en lång tid, berättar Blomquist i Vinterstudion på torsdagen.

”Otroligt obehagligt”

Han fortsätter:

– Jag blev hotad till livet, man skulle döda mig för att man tyckte att jag hade varit orättvis mot finländare och att jag hade för lite på fötterna. Man tyckte inte om det jag sa helt enkelt. Det var väldigt otrevligt. Som experter i tv måste vi vara beredda på att få kritik, eftersom vi ger kritik, men det här var otroligt obehagligt. Bland annat var det en förening som kallades ”Krigsveteranerna” som skulle komma och ta mig. Så det kändes väl inte så roligt, säger Anders Blomquist.

Sprintfinalpassen börjar 16.30 och sänds i SVT – här kan du följa Sportbladets direktrapportering!

ARTIKELN HANDLAR OM