Svensk finalseger i Wimbledon: ”Chock”

avTT

Foto: David Ramos, Getty Images

Sverige har en nybliven Wimbledon-mästare.

Stefan Olsson besegrade argentinaren Gustavo Fernandez i finalen av rullstolsturneringen.

Grand slam-titeln ger 30-åringen 348 000 kronor och räddar fortsatt satsning.

Rullstolstennisspelaren Stefan Olsson – som vann Paralympicsguld i dubbel 2012 – besegrade världsettan och andraseedade Gustavo Fernandez, Argentina, med 7–5, 3–6, 7–5 i Wimbledon utanför London.

30-årige Olsson från Djurås i Dalarna såg ut att förlora den nästan två timmar långa finalmatchen, Gonzalez servade för seger vid ställningen 3–5 i avgörande set.

Men sjunderankade Olsson bröt till 4–5 och tog sedan tre ytterligare game och vann.

– Det är jätteprestigefullt, det här är den största "slamen" per år. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag är fortfarande lite i chock, säger Stefan Olsson till TT.

”Har inte många sponsorer”

Oseedade Olsson slog även ut världstvåan Gordon Reid, Storbritannien, på vägen fram till sin första grand slam-titel.

Segern innebar inte bara revansch på förra årets Wimbledon-final, när Reid besegrade Olsson, utan också motsvarande 348 000 kronor i prispengar.

– Jag har inte många sponsorer, och har slagit i underläge mot många av killarna här som är heltidsproffs. Och så går jag in och vinner, säger han och fortsätter:

– Det är jätteskönt. Det hjälper så sjukt jäkla mycket med att kunna få satsa vidare. Jag har inte varit säker på nästa år eller någonting för just nu har det inte funnits några pengar.

Räddar det här en fortsatt satsning?

– Absolut, det gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM