Mejla

Kristoffer Bergström

Dåliga nyheter, Sarah – ursäkten är inte godtagen

Sjöström gick med huvudet nedböjt och bad om ursäkt efter silvret.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

BUDAPEST. Sarah Sjöströms värsta förlust på fem år räcker fortfarande till VM-silver.

Be inte om ursäkt.

Säg varsågoda åt oss bortskämda tölpar.

Det hade funnits tecken. Små krusningar på ytan.

När Sarah Sjöström satte världsrekord på 100 fritt under lagkappen i söndags bländades vi av utgångsfarten – 24,83 – men det var hemgången som var remarkabel. Att hon trotsade smärtan och gick under 27 sekunder.

På väg till den individuella finalen klagade Sarah på att orken tröt sista femton meterna. Mjölksyran bet tag, armtagen blev kortare, tiondelarna blödde.

Hon varnade för att finalens avslutning skulle bli tuff. Vi tog in orden, hanterade dem som små vågor av oro, men vem bryr sig om sådana när vi har en pansarkryssare?

Hon verkar stå stilla i vattnet

I finalen öppnar hon en tiondel under världsrekordtempot. Hjärnan är kvar på startpallen, det är en urstark kropp som skenar på egen hand. Den vispar sig genom vattnet i 50 meter (24,75), den håller ut i 25 meter till, sedan faller ett kylskåp mellan skulderbladen.

Sista fjärdedelen är en pina att följa. Smärtan smittar oss i publiken, det sticker i våra ryggar, tusen spöknålar hugger i axlarna.

Med en hel vitvarubutik på ryggen kånkar sig Sjöström i mål på en utmärkt tid. Hon simmar sju tiondelar snabbare än bronsnoteringen från Rio förra året, 52,31 hade gett OS–guld. Problemet är att Simone Manuel sätter amerikanskt rekord med nästan en halvsekund, spikar målgången och vinner med fyra hundradelar.

Loppets fyra Mallory Comerford kramar Manuel medan Sjöström sjunker under ytan. Hennes dröm om guld på VM:s mest prestigefyllda distans har spruckit och hoppet om fyra guld i Budapest med den.

En irriterad svenska svänger fel väg inne i den mixade zonen, hon är på väg ut i journalisternas kafferum, det säger något om trötthet eller förvirring. Hon ber om ursäkt till alla som hade väntat sig en seger, försvinner bort för medaljceremoni, plaskar sig till semifinalens snabbaste tid på 50 fjäril och kommer tillbaka till oss journalister.

Sinnestillståndet är underligt: hon är så arg att hon skrattar. Så besviken att intervju blir lattjo.

– Jag trodde att jag var övermänsklig.

Dåliga nyheter, Sarah Sjöström

Så vad hände, förutom att en amerikanska gjorde sitt livs insats?

Efter OS har Sarah Sjöström lagt på ett extra gympass i veckan för att höja explosiviteten. Med större muskler får hon högre utgångsfart men mer mjölksyra att transportera på slutet. Förändringen har gett präktiga personbästan i fristil, men verkar ha lett till tappad kroppskontroll. Hon verkar inte längre känna kroppen ner till minsta kapillär.

Hon har under veckan verkat förvånad: oj, öppnade jag i världsrekordtempo i försöken? Där ser man! Kunde jag göra 51,7 på hundra fritt? Det var värst!

När plus och minus summerats har förändringen tveklöst varit av godo. Trots feldisponering av orken, ett missat andetag och en feltajmad målgång skiljer fyra hundradelar till karriärens första långbane-VM-guld i frisim.

Så dåliga nyheter, Sarah Sjöström.

Din ursäkt är inte godtagen, det vore att ge den legitimitet.

Inte sedan OS-finalen i fjäril 2012 har du fallit lika tungt som här. Den gången blev du fyra, nu räckte ett fiasko till VM-silver. Det är inte vad du hade önskat av dagen, men det säger något om vad som hänt på fem år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Kristoffer Bergström

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjöström: Jag trodde jag var övermänsklig

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-VM 2017

Sarah Sjöström