”Jag mår inte bra av att fortsätta med det”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I februari anmälde hon en lagkamrat i Skövde HF för olaga hot.

Nu avslutar Julia Böjeryd sin handbollskarriär – bara 21 år gammal.

– Jag gillar ju handboll, men det är personer runt om som helt har skadat mitt tyckte, säger hon till Sportbladet.

Det var i början av 2017 som Skövde HF-spelaren Julia Böjeryd valde att polisanmäla en lagkamrat för olaga hot.

– Det har varit kränkningar under träningstid. Det har varit sexuella trakasserier. Framför tränarna har hon ifrågasatt mitt förhållande med min flickvän. Hon har kallat mig och min flickvän för råttor, sa Böjeryd till Sportbladet och fortsatte:

– Hon har sagt att hon ska slå in tänderna på mig. Både på sms och i omklädningsrummet. Jag har inte vågat gå ned på träningarna, förutom ett fåtal gånger, för att jag har varit rädd för att bli nerslagen.

Kort därefter gick Skövde HF, som förra året spelade i Svensk HandbollsElit (SHE), ut med en ursäkt, och förklarade att man tydligt tog avstånd. 

Julia Böjeryd lånades sedan ut till Hellton under våren, och i april lades förundersökningen mot den polisanmälda spelaren ner, då polisen menade att det var ”ord mot ord”. 

”Önskar ingen annan människa det”

Nu meddelar 21-åringen att hon bryter sitt kontrakt med Skövde – och helt slutar med sporten. 

– Det har varit väldigt turbulent, allting under den senaste säsongen. Som jag känner just nu vill jag inte fortsätta. Jag mår inte bra av att fortsätta med det. Sen... det är inte själva sporten i sig, jag gillar ju handboll, men det är personer runt om som helt har skadat mitt tyckte, säger hon till Sportbladet.

Var det ett svårt beslut?

– Det är skönt nu. Jag känner ett helt annat lugn i mig själv nu när jag får vara borta från det. Sen är det tråkigt, min handbollskarriär hade ju kanske kunnat gå bra. Men jag känner… det känns inte så tråkigt. Det är skönt för mig att vara borta från det. 

Hur har du mått under våren?

– Det går nog inte att sätta sig in i det, vad både jag och min partner fått gå igenom. Det är nog bara vi som förstår, och klubben, de vet ju vad som hänt och hur illa vi mått. Det är inget jag önskar någon annan människa. 

”Försökte få mig att bryta kontraktet”

Till P4 Skaraborg säger Skövdes ordförande Anders Löfvenborg att det ”inte är några hard feeling”.

Julia Böjeryd håller inte med. Hon hävdar att Skövde under våren velat bryta hennes kontrakt. 

– Rent krasst har de försökt få mig att bryta det. Det blir ju så… folk som blir mobbade eller utfrysta byter oftast lag eller slutar. Min partner valde att byta efter att ha blivit utfryst, både socialt och från träningen i sig. Jag valde att sluta, och det funkar ju så, det finns inget skyddsnät för folk som är utsatta för mobbningen eller för sexuella trakasserier, säger hon, och fortsätter:

– Spelarföreningen har dock hjälpt mig jättemycket och jag är glad att jag som elitidrottare kan få den hjälpen. Men det är många där ute, i lägre divisioner, som också upplever sånt här som inte får någon hjälp alls.

Böjeryd ska nu försöka gå vidare från det inträffade. Sen hoppas hon hitta tillbaka till handbollen.

– Det är bara försöka läka, men det kommer ta tid. Jag kommer gärna tillbaka som ungdomsledare, då kan jag försöka lära av det som har hänt. Jag vill sprida kunskap om hur man förebygger sånt. Både i idrotten och i livet i allmänhet.  

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll

Skövde HF