Motorsport

Motorprofilen Håkan ”Carla” Carlqvist död

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Håkan Carlqvist är död.

Den folkkäre motorprofilen, som tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983, blev 63 år.

– Jag fick beskedet från hans släkt att han gick bort plötsligt i natt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin.

Håkan ”Carla” Carlqvist är en av svensk motors största profiler genom alla tider. Carlqvist blev världsmästare 1979 samt 1983 och tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

”Alltid varit en förebild”

Motocrossföraren vann också svenska folkets hjärtan med sin benhårda inställning, beundransvärda vinnarskalle och alltid ärliga uppträdande. Ett av de mest klassiska ögonblicken är från 1988 när Carlqvist stannade för att dricka en öl en bit in i loppet och sedan köra vidare till seger.

– Han har alltid varit en förebild. Han är verkligen symbolen för att kämpa vidare när andra ger upp och det gav honom också två VM-titlar. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet också att han var en väldigt bra person och därför är det väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Alla ska vi dö någon gång men det här var lite väl tidigt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin.

Romlin, som fortfarande är engagerad i Carlqvist gamla motocrossklubb Järva MK, började redan som tonåring jobba inom ”Carlas” motocrossfirma och de två blev med tiden goda vänner. Det var därför med sorg Henry Romlin på fredagen mottog samtalet från en släkting till Håkan Carlqvist med beskedet att motorlegenden gått bort.

– Det är en ikon som gått ur tiden. Sedan har han bott i Frankrike i många år och därför inte haft så jättemycket kontakt med folk från Sverige men jag vet att han hade varit på sjukhuset de senaste två dagarna och sedan plötsligt gick bort i natt.

”Ett perfekt liv egentligen”

Håkan Carlqvist körde sin sista VM-tävling den 2 juli 1989, där han föll och bröt vänster handled. Efter karriären slog ”Carla” sedan även sönder bäckenbenet i samband med inspelningen av ett tv-program i TV3 i april 1997.

Carlqvist tvingades efter karriären leva med sviterna av sina många skador, bland annat en ledvärk som förvärras vid kyla och som fick svensken att flytta till Frankrike i mitten av 1990-talet.

– Jag står och går fortfarande för egen maskin även om jag är spikad och lappad på de flesta ställen, sa Carlqvist till TT i samband med sin 50-årsdag 2004.

Då fick ”Carla” också frågan om det varit värt det med tanke på det höga pris han fick betala med alla skador under karriären.

– Både ja och nej, blir svaret till sist. Det som började som en hobby blev ens yrke. Ett perfekt liv, egentligen. Jag har fått se hela världen och tävlat överallt utom i Kina som var stängt då. Och skada sig kan man ju göra utan att köra motocross.

Håkan Carlqvist blev 63 år gammal.

Håkan ”Carla” Carlqvist är död.

Så minns vi Håkan Carlqvist – skicka din hälsning

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Pingislegendarernas rivaler – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Motocross

Håkan Carlqvist