Världscupen i skidskytte 2016/2017

Ryssland fråntas skidskytte-VM

Av: 

TT

SPORTBLADET

Skidskytte-VM 2021 skulle ha avgjorts i ryska Tjumen.
Det blir inte så.
Ryssland uppmanas att frånsäga sig arrangemanget.
– Vi är tvungna att agera handlingskraftigt, säger IBU:s vice ordförande Olle Dahlin till Radiosporten.


Gör man inte det senast den 24 februari kommer landet att fråntas mästerskapet. Internationella skidskytteförbundet (IBU) tog beslutet på en extrainsatt kongress dagen före VM-premiären i Hochfilzen.
Den extra kongressen kom till sedan 154 aktiva i förra månaden skrev under ett brev ställt till förbundet med krav på drastiska åtgärder, en konsekvens av alla ryska dopningsskandaler. Fransmannen Martin Fourcade, vinterns suverän på herrsidan, var en de ledande i uppropet.

Bryter mot Wadas regler

Tre av fyra förslag vann gehör. Det enda som inte kan genomföras är att dubbla maxstraffet för dopning från fyra till åtta år.
– Då bryter vi mot Wadas (den internationella dopningsbyrån) regler, men tillsammans med andra idrotter ska vi försöka påverka Wada att inför hårdare straff, säger Erlend Slokvik, ordföranden i norska skidskytteförbundet till NRK.
Ytterligare två förslag från de aktiva klubbades på kongressen.
Upp till en miljon euro (cirka 9,5 miljoner kronor) i böter till det förbund en dopningsavstängd tillhör. I dag är maxbeloppet 200 000 euro. Hänsyn ska tas till det enskilda förbundet ekonomiska resurser.

Gäller från nästa säsong

Indragna kvotplatser i VM, OS och världscupen till nationer med dopningsavstängda aktiva.
– Det ska bli så. Detaljerna ska jobbas igenom för att beslut ska tas på styrelsemötet i juli för att det gäller till nästa år, säger Olle Dahlin, också är ordförande i svenska skidskytteförbundet, till Radiosporten.
IBU kommer inte att stänga av några fler skidskyttar, trots att det totalt var 31 skidskyttar som pekades ut i McLaren-rapporten.
– Vi fortsätter att jobba mot de aktiva som vi har under uppsyn och det ryska förbundet. De jurister som jobbar med det här säger att i nuläget har vi inte tillräckligt starka bevis för att gå vidare med avstängningar, så vi kommer fortsätta att jobba med bevisbördan för att det ska hålla i Cas (idrottens skiljedomstol), säger Olle Dahlin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i skidskytte 2016/2017

Ryssland

Skidskytte

Dopning